Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) wil werk maken van een koolstoftaks, en dat “onmiddellijk”. Dat schrijft De Morgen.

Vandaag wordt een derde van de totale CO2-uitstoot in België belast via het Europese Emissiehandelssysteem (ETS), dat de uitstoot van industrie en energiebedrijven dekt. Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) wil nu ook de rest van de uitstoot belasten. 

281 euro per jaar per gezin

“Ik zal samen met mijn collega die verantwoordelijk is voor Financiën concrete voorstellen doen om onmiddellijk een dergelijke tarifering in te voeren in de niet-ETS-sectoren en die te koppelen aan de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat de tarifering sociaal rechtvaardig is”, schrijft ze in haar beleidsnota.

Een eerder voorstel van de administratie van voormalig minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) stelde een koolstoftaks per ton uitgestoten CO2 voor, die in de accijnzen van brandstof verrekend zou worden. De taks zou vertrekken van 10 euro en oplopen – tot 40, 70 of 100 euro – tegen 2030. Het ’70 euro’-scenario zou tegen 2030 2,6 miljard euro opleveren en een gemiddeld gezin 281 euro extra per jaar kosten.

Volgens Khattabi moeten de inkomsten van de belasting “volledig worden herverdeeld”, bijvoorbeeld als geldbedrag dat teruggestort  wordt naar de bevolking. Het is alleszins niet de bedoeling dat opbrengsten naar de begroting gaan.

Vlaams Belang “ongerust” over koolstoftaks

Het is nog afwachten hoe haar eigen federale coalitiepartners en de regionale regering reageren op de plannen. Oppositiepartij Vlaams Belang laat alvast weten “ongerust” te zijn. “Het Vlaams Belang zal in ieder geval nooit aanvaarden dat de Europese klimaatdoelstellingen en de Europese Klimaatwet onze manier van leven, wonen en werken volledig omgooien en ons daarenboven ook nog eens extra zullen kosten”, reageert Kamerlid Kurt Ravyts.