Joodse gemeenschappen wereldwijd maken zich zorgen over mogelijke Iraanse en islamitische agressie na de dood van Mohsen Fakhrizadeh. Hij was een Iraanse nucleaire wetenschapper die eerder deze week omkwam. Hij zou naar verluidt gedood zijn door een wapen die met een Israëlische satelliet gecontroleerd werd.

Iran zweert wraak te nemen en is al volledig met een media-offensief gestart tegen Israël. Maar joodse gemeenschappen buiten Israël maken zich ook zorgen. Ze vrezen namelijk dat ze geviseerd zullen worden door Iraanse fundamentalisten of andere extremisten. Zeker in België leeft die angst. Zeker in België leeft de angst. “In België speelt zich ook de zaak van de Iraanse diplomaat af en voert men een pleidooi om de Hezbollah te verbieden. Een aanslag tegen de joodse gemeenschap in het hart van de EU zou dus zeker een symbolische keuze zijn.”

Media-offensief van Iran tegen Israël

De aanslagen in Oostenrijk begin november waren onder andere gericht op de joodse gemeenschap. Nu de spanningen tussen Israël en Iran toenemen, vrezen joden wereldwijd dat ze opnieuw zullen worden geconfronteerd met agressie en geweld. Iran is al begonnen met een media-offensief tegen Israël, door hen “de zionisten” genoemd, volgens The Jerusalem Post.

Dat media-offensief richt zich vooral op de steun van Turkije voor Palestina. Iran zou zo proberen om de interne problemen in Israël te verergeren. De extremistische islamitische terreurorganisatie Hamas is namelijk nog steeds erg actief in de Gazastrook en schiet geregeld raketten af op Israël. Daarnaast probeert Iran met dat media-offensief ook wereldwijd moslims op te zetten tegen Israël en de joden.

Amerikaanse en Franse joodse gemeenschappen op scherp

Yonathan Arfi, de vicepresident van de Conseil représentatif des institutions juives de France (CRIF) in Frankrijk, reageert in The Jerusalem Post dat incidenten zoals de dood van Fakhrizadeh zeker joden in gevaar brengt, omdat er represailles zouden kunnen volgen tegen joden die er zelf niets mee te maken hebben. Michael Masters, de voorzitter van de Amerikaanse organisatie voor de veiligheid van joodse gemeenschappen, reageert dat ook in Amerika iedereen op scherp staat. De nasleep van de verkiezingen zorgt daarnaast nog eens voor een grotere dreiging uit extreemrechtse hoek in de VS. “De realiteit is dat we de veiligheidsmaatregelen hoog moeten houden,” zegt Masters. “De recente gebeurtenissen tonen aan waarom dit zo belangrijk is”

Joodse gemeenschap in België mogelijk doelwit

De joodse gemeenschappen in België maken zich ook zorgen. De situatie tussen Israël en Iran is niet het enige waardoor de Belgische joden een mogelijk doelwit zijn. Michael Freilich (N-VA) vertelde aan SCEPTR waarom. “Naast de situatie met die nucleaire onderzoeker, speelt ook de situatie met die Iraanse diplomaat,” zegt hij. In de Antwerpse correctionele rechtbank staat namelijk een Iraanse diplomaat terecht voor een verijdelde aanslag, er hangt hem een straf van 20 jaar boven het hoofd. De diplomaat, Assadollah Assadi, runde een netwerk van informanten vanuit de ambassade in Wenen. Eind juni in 2018 heeft hij een Iraans koppel uit Antwerpen de opdracht gegeven een aanslag te plegen in Villepinte niet ver van Parijs. Het koppel werd echter onderschept.

“Daarnaast wordt er nu ook gepleit in België om de terreurbeweging Hezbollah te verbieden,” gaat Freilich verder. “De Libanese Hezbollah is een verlengstuk van Iran. Een aanslag plegen in Israël als vergelding is moeilijk door de beveiliging. Ze zullen dus op zoek gaan naar iets symbolisch en dat zijn joodse gemeenschappen in Europa. België is als hart van de EU een extra symbolische locatie. Voeg daaraan toe die rechtszaak tegen de Iraanse diplomaat en het pleidooi om Hezbollah in ons land te verbieden, en dan zal je snel begrijpen waarom de veiligheidsdiensten en de Belgische joodse gemeenschap in hoge staat van paraatheid verkeren op dit ogenblik.”

Lees ook

Freilich (N-VA)- wil Hezbollah in al zijn vertakkingen in België verbieden