Jong VLD, de jongerenafdeling van Open Vld, hield donderdag een pleidooi voor het langer openhouden van de kerncentrales. “CO2-arme kerncentrales vervangen door vervuilende gascentrales is absurd”, klinkt het.

De jongerenafdeling van Open Vld pleit er samen met het liberale studentenverbond LVSV en koepelvereniging Liberaal Vlaams Verbond voor om de jongste kernreactoren langer open te houden, of op zijn minst het regeerakkoord te honoreren, het onderzoek inzake prijs en bevoorradingszekerheid af te wachten en pas een beslissing te nemen in november 2021.

Hoewel Jong VLD beseft “dat binnen een regering compromissen nodig zijn en elke coalitiepartner moet kunnen scoren op haar thema’s”, maken de jonge liberalen toch enkele bedenkingen bij de plannen van minister Van der Straeten en het besluit van Engie om de investeringen in kernenergie stop te zetten.

“CO2-arme kerncentrales vervangen door vervuilende gascentrales is absurd”

“De toekomst oogt onzeker, volgend jaar loopt het begrotingstekort minstens op tot 25 miljard”, klinkt het op Twitter. “Risico’s zijn uit den boze, conform het goede huisvaderprincipe. Kerncentrales staan nu in voor 75% van onze CO2-arme energie. Deze vervangen door vervuilende gascentrales is absurd. […] Gascentrales zijn ook belastend zijn voor het milieu en vergen véél meer ruimte en grondstoffen dan kernenergie.”

Jong VLD wijst op de extra uitstootrechten die ons land boven het hoofd hangen als we afstappen van kernenergie, alsook het feit dat de technologie voor batterijopslag nog niet op punt staat.

“Nucleair is nodig om energietransitie in goede banen te leiden, in afwachting van technologische doorbraken”, klinkt het tot slot. “Als het groene partijen menens is met klimaatverandering, dan behouden we CO2-arme kerncentrales om klimaatdoelstellingen te bereiken. De federale regering moet de ondoordachte kernuitstap, los van dogmatisch denken, herzien en dit in het belang van toekomstige generaties.”