“Jihadistische groeperingen hebben Frankrijk de oorlog verklaard.” Dat is één van de opmerkelijke uitspraken van de Franse ambassadeur in Nederland, Luis Vassy (40). In een interview met ‘De Telegraaf’ zet de diplomaat een aantal dingen op scherp. “Nederlanders begrijpen wat er op het spel staat in de oorlog tegen het internationale jihadisme”. Want, zo zegt Vassy, “onze kernwaarden worden aangevallen”.

Volgens Vassy is Frankrijk “het Europese front in de oorlog tegen het internationale jihadisme”. De ambassadeur is het niet eens met de analyse dat het land doelwit is van islamitisch geweld en dat het dat deels aan zichzelf te wijten heeft.

Frankrijks “wrede koloniale verleden, haar rigoureuze seculiere politiek en stoer pratende president, die wordt gezien als ongevoelig jegens het moslimgeloof”, zouden onder meer volgens het Amerikaanse persbureau AP een rol spelen. Die analyse is overigens na een berg verontwaardiging ingetrokken.

Vassy verbaast zich erover dat “de ideologie van het islamisme” door de media zelden aangehaald is als drijfveer. “In niet één artikel in The New York Times heb ik de afgelopen twee weken de ideologie van het islamisme genoemd zien worden. Zij kijken door de lens van structurele verklaringen, zoals sociaaleconomische achterstand, racisme, het koloniale verleden en ze gaan stelselmatig voorbij aan zaken als individuele verantwoordelijkheid en ideologisch fanatisme.”

Luis Vassy: “In Frankrijk dragen leraren of politieagenten geen hoofddoek. Zij moeten de neutraliteit van de Staat uitstralen.” 

“De ideologie achter de terreur is internationaal en imperialistisch, de netwerken zijn internationaal, net als de doelwitten. Wat ik wél kan zeggen is dat Frankrijk haar politiek van laïcité – de scheiding tussen kerk en staat – niet zal aanpassen.”

Frankrijk telt van alle landen in Europa het grootste aantal moslims onder zijn bevolking. Tussen de 7 en 9% op een bevolking van 69 miljoen. Volgens Vassy blijft die strikte scheiding tussen kerk/moskee en Staat, en de verplichting aan religieuze Fransen om in publieke functies elk religieus symbool af te leggen houdbaar. Frankrijk is trots op de laïcité. Wij waarderen de bijdrage van Franse moslims aan onze samenleving; de vrijheden die wij verdedigen gelden voor hen net zo als voor iedere andere burger. Het is de plicht van de Staat om neutraal te zijn, juist om de vrijheid van godsdienst te beschermen.”

Hij wijst er ook op dat men het Frans secularisme niet kan voorstellen als een aanslag op godsdienstvrijheid. “Secularisme betekent niet dat mensen op straat geen religieuze kleding mogen dragen, zoals vaak gesuggereerd. Het idee dat de laïcité agressief zou zijn jegens religie raakt volgens Vassy kant noch wal. “Het is slechts een manier om ervoor te zorgen dat religie niet zijn eisen opdringt aan de Staat. In Frankrijk dragen leraren of politieagenten geen hoofddoek. Zij moeten de neutraliteit van de Staat uitstralen. Daarover bestaat algemene overeenstemming.”

Beluister hier de PODCAST met de Telegraaf-journalist Wierd Duk naar aanleiding van het interview met de Franse ambassadeur.