Fouad Akrich, een Syriëstrijder die lid was bij Sharia4Belgium, werd dinsdag overgebracht naar België. Dit bevestigt het Federaal Parket. De Belgische nationaliteit werd in 2015 echter afgenomen van de jihadist. Maar nu blijkt hij toch nog steeds Belg te zijn. 

“Ik had verzet aangetekend tegen zijn veroordeling, en omdat er daardoor geen definitieve strafrechtelijke uitspraak is, is de afname van zijn nationaliteit opgeschort”, zegt zijn advocaat Walter Damen. “Hij wordt nu ondervraagd en begin 2021 kan zijn zaak dan in beroep starten.” Damen kon hem donderdag bezoeken in zijn Belgische cel, waar Akrich verblijft. 

Akrich vertrok in 2012 naar Syrië om daar als jihadist te gaan vechten. Hij werd geronseld door Sharia4Belgium. Omwille van dat lidmaatschap werd hij in 2015 bij verstek veroordeeld tot vijf jaar effectief. En raakte daarbovenop omwille van zijn Marokkaanse nationaliteit zijn Belgische kwijt. De Syriëstrijder kon in 2019 worden opgepakt in Turkije. Ook zijn vrouw en kinderen werden gearresteerd. Deze verblijven momenteel in een terugkeercentrum waar ze wachten tot ze naar Nederland worden overgebracht.

1 REACTIE