Eerder maakte de Israëlische regering bekend dat er geïmproviseerde explosieven werden ontdekt aan de grens. Waarvoor die bedoeld waren, is onduidelijk. Maar het ziet ernaar uit dat Israël het doel was van een verijdelde terreuraanslag. Het Israëlische leger is daarom militaire doelwitten in Syrië en Iran beginnen bombarderen.

“De oorlogsvliegtuigen hebben militaire doelen aangevallen van het Syrische leger en de Iraanse Qudseenheden,” staat te lezen in een officiële statement van Israël. “De aanvallen hebben opslagplaatsen, commandoposten en militaire gebouwen geraakt. Daarnaast zijn enkele lanceerplatformen voor grond-luchtraketten uitgeschakeld.”

De premier van Israël, Benjamin Netanyahu, zegt dat de aanvallen gericht werden uitgevoerd om te vermijden dat Iran zich kan vestigen in Syrië. “Wie ons aanvalt, of wie ons probeert aan te vallen, zal bloeden vanuit het hoofd,” waarschuwt hij. Ook de minister van Defensie, Benny Gantz, reageerde in The Jerusalem Post. “Ik herhaal het voor onze vijanden: Israël zal schendingen van onze soevereine grenzen niet tolereren, noch zal het land toestaan dat geweld aan onze grenzen escaleert.”