Coronapatiënten die in quarantaine weigeren te gaan, kunnen daar in de toekomst toe gedwongen worden via een isolatie- of quarantainebevel. Dat antwoordt minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) op een vraag van N-VA-parlementslid Lorin Parys.

In Vlaanderen zijn intussen 36 isolatiebevelen en 12 quarantainebevelen uitgeschreven, zo meldt Beke nog. De wettelijke mogelijkheid om mensen met een infectieziekte te dwingen tot isolatie, bestaat al langer, maar tot voor de coronacrisis werd zo’n bevel amper uitgevaardigd.

Uit cijfers van minister Beke bleek dat het sinds 2003 om een vijftal gevallen ging. De meeste zieke mensen bleven gewoon binnen omdat de huisarts dat zo had voorgeschreven. Maar de uitbraak van de coronapandemie veroorzaakt een stevige verschuiving van die cijfers.

De isolatie- of quarantainebevelen wordt volgens Beke alleen uitgeschreven nadat er een hele reeks stappen werden uitgevoerd. Zo worden weigeraars eerst gesensibiliseerd en gemotiveerd om toch maar thuis te blijven. “Deze ladder van sensibiliseren over motiveren naar drang en uiteindelijk dwang, werkt in de praktijk erg goed”, zegt Beke. Volgens Lorin Parys liggen de cijfers dan weer te hoog.