Drie minderjarigen zouden Samuel Paty hebben aangewezen aan de Tsjetsjeense moslimextremist Abdoellakh Anzorov. Die kon de leraar, op aanwijzing van de jongeren vervolgens onthoofden. De minderjarigen worden verdacht van medeplichtigheid aan moord.

De vierde die is opgepakt, is de dochter van de man die op social media een bericht plaatste dat Paty een Mohammedcartoon in de klas had getoond. Dat bericht zou Anzorov hebben aangezet tot zijn daad. De vier verdachten zijn voorlopig vrijgelaten. Wel blijven ze onder toezicht van het OM.

Twee scholieren van 14 en 15 jaar zijn al eerder gearresteerd wegens “medeplichtigheid aan een terroristische moord”. Zij zouden geld van Anzorov gekregen hebben om de leraar aan te wijzen. Samuel Paty is op 16 oktober vermoord. In het onderzoek naar de terroristische moord op zijn intussen veertien mensen opgepakt.