Diverse Nederlandse experts waarschuwen in ‘De Telegraaf’ voor islamisering en fundamentalisme. Dit naar aanleiding van de bedreigingen van een Nederlandse leraar van het Emmauscollege. “Fundamentalisten intimideren gematigden”, klinkt het scherp, en ook “De tijd van integratie is voorbij”. Moeten we voorzichtig omspringen met spotprenten omdat moslims daar aanstoot aan nemen? De experten vinden van niet „Het gaat mis als religie te zeer het leven van mensen bepaalt,” klinkt het vastberaden.

Een docent van het Emmauscollege in Rotterdam is ondergedoken. Noodgedwongen, nadat hij in de klas een spotprent van een moordende jihadist had besproken. Op een bepaald moment vroegen ook niet-islamitische scholieren zich af of hun leraar niet te ver was gegaan. “Anderen beledigen, dat moeten we niet willen”, daar kwam hun kritiek op neer.

Een vraag die zich stelt is of dit een voorbeeld is van “zelfopgelegde ’islamisering’”? De Telegraaf verzamelde een aantal reacties. Wij breng hier voor u een bloemlezing.

Publicist Syp Wynia (67), die sinds 2007 de ’islamisering’ van Nederland documenteert, heeft begrip voor de reacties. “Als je in een omgeving verkeert met assertieve medescholieren die zeggen dat zij zich belaagd voelen door een cartoon, en je hebt te maken met bange leraren en met ouders die weinig steun bieden, dan is het niet vreemd dat die kinderen meegaan in een opgedrongen mening. Ze hebben ook weinig alternatieven, want in het slechtste geval krijgen ze een klap voor hun kanis (hoofd, nvdr).”

Een 62-jarige wiskundeleraar uit Utrecht merkt op dat de sfeer in zijn klassen verhardt: “Ik ben homoseksueel en zie de tolerantie afnemen. Islamitische jongeren proberen in toenemende mate hun ideeën op te dringen aan autochtone tieners”, legt hij uit. Dat heeft als gevolg dat de man niet meer zo snel een les geeft over LGBT’ers, bekent hij.

“Steeds meer wordt van autochtone meerderheid geëist zich te voegen naar wensen van minderheid, of dit nu moslims zijn of BLM-activisten”

Volgens de columnist en schrijver Erdal Balci (51) snoerde de islamistische beweging van president Erdogan vaak seculiere andersdenkenden de mond: “Turkse moskeeën in Nederland worden aangestuurd vanuit Ankara”, zegt Balci.

“Wij weten waar toegeven aan de islam toe kan leiden. Waarom praten bestuurders en politici altijd met moskeebesturen? Daarmee geef je de boodschap af dat allochtonen niet meer zijn dan hun religie. Het is paternalistisch en je voedt er religieus separatisme mee.”

De neiging om de emoties van minderheden te ontzien, betreft niet alleen moslims, merkt socioloog en islamdeskundige Ruud Koopmans (59) op: “Het subjectieve gevoel van gekwetstheid is tegenwoordig bepalend. Als een groep activisten vindt dat Zwarte Piet racistisch en discriminerend is, tellen objectieve argumenten niet meer en moet daaraan toegegeven worden. Zo redeneren die scholieren in Rotterdam ook: hun islamitische medeleerlingen voelen zich gekwetst? Oké, dan houden we daar rekening mee.”

“Als je de baas bent van de moraal, ben je de baas van het land. Dan bepaal je mede het beleid,”meent Wynia. “Steeds vaker wordt nu van de autochtone meerderheid geëist om zich te voegen naar de wensen van een minderheid, of dit nu moslims zijn of Black Lives Matter-activisten.”

“Moslimorganisaties zetten dat subjectieve verhaal over ‘gekwetstheid’ strategisch in door islamkritiek af te doen als islamofobie”

Volgens Koopmans maken islamitische woordvoerders handig gebruik van de ’strijd tegen institutioneel racisme’, die overwaaide uit de Verenigde Staten. „Zij zijn ontzettend goed in het benutten van termen als democratie, mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting. Die moslimorganisaties zetten nu dat subjectieve verhaal over ’gekwetstheid’ strategisch in, bijvoorbeeld door alle islamkritiek af te doen als ’islamofobie’ en ’racisme’.”

Wynia is sceptisch: „Je hebt genoeg aan een paar honderd fundamentalisten om in wijken waar de islam de dominante cultuur zal uitmaken mensen te intimideren, uit te sluiten en een electoraat op te bouwen voor islamistische partijen als Denk en Nida.” 

Koopmans gaat erg ver wanneer hij zegt dat er “een burgeroorlog gaande is”. Hij vergelijkt dat met onze godsdienstoorlogen in de 16e en 17e eeuw. “Zullen de fundamentalisten winnen, of krijgen meer gematigden – cultuurmoslims – en ook seculieren een kans?”

Vandaag nog reageerde een groot deel van de Nederlandse Tweede Kamer woest op DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan. Die toonde begrip voor moslimorganisaties die in een petitie pleitten voor een verbod op godslastering. In het Belgische parlement stelde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) nog pas voor om de grondwet te wijzigen om hatespeech en islamofobie makkelijker te kunnen bestrijden. Hij noemde het één van de prioriteiten voor justitie.