In Zeebrugge maken inwoners zich grote zorgen over een inbraakgolf die de kustgemeente teistert. Transitmigranten plegen er regelmatig inbraken, maar de politie volgens buurtbewoners niet of niet genoeg op. Daarom begonnen ze zelf een burgerpatrouille, maar dat keurt de politie stellig af. Dat meldt Het Laatste Nieuws.  

De voorbije dagen doken op sociale media tientallen berichten op van inbraken door zogenaamde transitmigranten in Zeebrugge. Al jaren kampt Zeebrugge met het probleem en de overlast van transitmigranten (illegale migranten die hier geen asiel willen aanvragen), maar vanwege de overvolle asielcentra en omdat ze vaak simpelweg niet kunnen worden teruggestuurd naar hun land van herkomst staat de politie naar eigen zeggen machteloos.

“Transmigranten die, behalve het illegaal verblijf, geen strafbare feiten plegen, moeten niet meer opgepakt worden of naar Brussel gebracht worden”, aldus korpschef Dirk Van Nuffel in Het Laatste Nieuws. “Ook voor ons is dat een moeilijk evenwicht, aangezien er vanuit de Zeebrugse gemeenschap wel druk is om extra te controleren. Momenteel kunnen we niet veel meer doen.”

Volgens de inwoners van Zeebrugge treedt de politie niet streng genoeg op tegen de transitmigranten en tegen de inbraakgolf die ze er teweeg brengen. Daarom namen ze afgelopen weekend het heft in eigen handen en gingen ze zelf op patrouille, om te verhinderen dat de transitmigranten inbraken kunnen plegen. De politie keurt dat ten stelligste af. 

“Zelf op patrouille gaan, is zeker niet verstandig en hebben we altijd afgeraden”, aldus korpschef Dirk Van Nuffel. “Wie die raad in de wind slaat, transmigranten schaduwt en opjaagt en daarbij zelf schade oploopt, moet niet bij ons of de burgemeester komen jammeren.”