In december opent in Brussel de nieuwe rechtbank ‘Justitia’ de deuren op de oude NAVO-site. Daar zal onder meer het proces rond de aanslagen van 22 maart plaatsvinden. Met 900 betrokken partijen is dat het grootste proces van ons land. Dat meldt VRT NWS.

De werkzaamheden zijn enkele weken geleden begonnen. In het gebouw zullen processen plaatsvinden met een groot aantal betrokken partijen. Volgende maand vinden de eerste zittingen plaats op de nieuwe rechtbank. De raadkamer zal er beslissen welke verdachten voor de rechter moeten verschijnen voor het proces rond de aanslagen van 22 maart.

Tussen 1967 en 2018 deed het gebouw dienst als hoofdkwartier van de NAVO. Twee jaar geleden verhuisde de NAVO naar een nieuw gebouw, waardoor de oude site vrij kwam te staan.

Volgens Wenke Roggen van het federaal parket is dit een hele ontlasting voor het Brusselse Justitiepaleis. “Als we die grote processen in het Justitiepaleis hadden gehouden, dan had dat aanpassingen vereist. En bovendien riskeerden die processen gedurende hun duur het hele Justitiepaleis lam te leggen.”