De horeca zal hoogstwaarschijnlijk bijna de volle pot moeten betalen voor auteursrechten terwijl ze vijf maanden geen muziek hebben gedraaid. “Het is heel vreemd dat onze leden auteursrechten moeten betalen voor de maanden waarop ze verplicht gesloten zijn geweest”, klinkt het bij Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen.

Het inningsplatform van onder meer auteursvereniging Sabam, Unisono, zal slechts een ‘solidariteitskorting’ van één maand aanbieden. Deze kondigde men aan tijdens de eerste ‘lockdown’. Maar daar zijn de verschillende horecafederaties het niet mee eens. “We willen een factuur die op een eerlijke en objectieve manier berekend wordt”, zegt Pierre Poriau van de Fédération ­Horeca Wallonie in DeStandaard.

Volgende week is er overleg tussen de horecafederaties en Unisono. “We hebben zeker begrip voor het feit dat ze langer moesten sluiten dan die ene maand”, zegt Olivier Maeterlinck van Unisono. “Anderzijds zijn ook de auteurs en musici ontzettend hard getroffen. Ook zij hebben al heel veel inkomsten zien wegvallen. We hopen dat we de federale regering zo ver krijgen dat de auteurs en artiesten gecompenseerd worden voor het verlies aan auteursrechten. We willen die steunaanvraag het liefst ­samen met de horecasector ­indienen.”