De Hongaarse premier Viktor Orban wil niet dat de Europese Unie zich moeit met de interne zaken van de lidstaten. Hij dreigt zelfs om zijn vetorecht te gebruiken om de meerjarenbegroting van de Europese Unie te blokkeren.

Volgens onder andere VRT dreigt hij hiermee omdat de EU haar subsidies enkel wil geven als de rechtsstaat gerespecteerd wordt. Dat zou in een brief hebben gestaan aan Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, en Europees president Charles Michel.

Het akkoord over de meerjarenbegroting werd in juli bereikt en zou geldig zijn van 2021 tot en met 2027. In het Europees parlement fronsten al meteen enkele leden hun wenkbrauwen. De begroting is namelijk zeer vaag wanneer het gaat over subsidies en respect voor de rechtsstaat. Donderdag wisten de lidstaten dan toch een akkoord te bereiken over een procedure. Wanneer een regering de EU-grondwaarden schendt, kan de EU dat land financieel raken.