De Antwerpse gemeenteraad stemde maandag in om het nummer ‘Antwaarpe’ van De Strangers te erkennen als Antwerps volkslied, op voorstel van N-VA fractieleider Johan Klaps. De gemeenteraad willigt zo de laatste wens in van de onlangs overleden zanger Bob Van Staeyen (84). Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Enkel de Groen-fractie stemde tegen. Tot afgrijzen van burgemeester Bart De Wever (N-VA). En tot ontgoocheling van de fans.

‘Antwaarpe’, één van de meest gekende klassiekers van De Strangers, is dus nu ook officieel erkend als Antwerps volkslied. Het liedje van de Strangers bezingt de liefde voor de stad Antwerpen op de muziek van het originele Franse chanson ‘Si tu t’appelles mélancolie’ van Joe Dassin.

Immade Annouri, de fractieleider van Groen hing in de gemeenteraad een eerder warrig verhaal op om de tegenstem te duiden, maar stelde dat “de erkenning van ‘Antwaarpe’ als volkslied te snel komt”.

Annouri had het in zijn argumentatie over een ‘Antwerpse canon’, waarin Antwaarpe zeker een plek verdient. Maar de Groen-fractieleider vindt dat ook Wannes Van de Velde en Tourist LeMC liedjes hebben geschreven die voor erkenning in aanmerking komen.”