Wanneer een coronavaccin op de markt zal worden gebracht, zal de gewone man in de straat niet als eerste aan bod komen voor een inenting. Zo zullen gevangenen bijvoorbeeld al eerder ingeënt worden. “Het vaccin moet voor iedereen gelijk toegankelijk zijn. Maar voor wie de meeste noden heeft, moet het nog beter toegankelijk zijn”, zegt professor emeritus huisartsengeneeskunde Jan De Maeseneer (UGent).

Een grote Amerikaanse studie waaraan De Maeseneer meewerkte, maakt een ranglijst op in welke volgorde het coronavaccin zal verdeeld worden. Op de eerste plaats zullen de meest kwetsbare van de maatschappij en de belangrijkste beroepen. Op de tweede plaats komen dan de dakloze en gevangenen. “Dat zijn zeer kwetsbare groepen, dat ondervinden we nu al. Het zal geen eenvoudig maatschappelijk debat zijn. Maar ik hoop dat dit project een verbindend en geen verdelend project zal zijn. Dat we nadien allemaal kunnen zeggen: we zijn daar in geslaagd”, reageert de professor daar verder op.

 “We moeten dit op een systematische manier aanpakken. Het mag geen loterij zijn”, gaat hij verder. “Als je op een bepaald moment niet voldoende vaccins meer hebt voor een grote groep mensen hebben die tot dezelfde risicogroep behoren, dan kun je wel via loting de prioriteit vastleggen. Want dat is nog altijd een zeer rechtvaardige manier. Uiteindelijk willen we eigenlijk alle Belgen vaccineren, we hopen toch 60,70, 80 procent te bereiken, om het circulerend virus zo klein mogelijk te maken en mogelijk zelfs te bannen.”