De politie heeft een 24-jarige man uit Genk opgepakt die minister Zuhal Demir (N-VA) bedreigd had. In een Turkse mail schreef de man dat Demir moest zwijgen, of verkracht zou worden. Hij deed dat nadat minister Demir kritiek had geuit op de Turkse Diyanet-moskeeën en Turks president Erdogan.

Vorige week raakte bekend dat Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) opnieuw geloofsgemeenschappen en moskeeën zou gaan erkennen. Zijn collega-minister Zuhal Demir reageerde scherp op dat nieuws en liet zich kritisch uit over de vele Turkse Diyanet-moskeeën die ons land al telt. Die worden gecontroleerd door de Turkse staat, en Demir had het dan ook onder meer over “de lange arm van Erdogan” en de “antennes van het Erdogan-regime”.

Enkele dagen na die uitlatingen van Demir ontving ze een dreigmail, geschreven in het Turks. Daarin werd Demir onder meer gewaarschuwd dat ze verkracht zou worden indien ze niet zou zwijgen. Politie en parket startten meteen een onderzoek, en hebben de dader nu gevat.

Het blijkt te gaan om een 24-jarige man uit Genk. Hij werd opgepakt en verhoord, waarbij hij bekende de dreigmail te hebben gestuurd. “De verdachte gaf aan tot het besef te zijn gekomen dat hij in de fout was gegaan. Hij bood ook zijn verontschuldigingen aan”, aldus Jeroen Swijsen, persmagistraat van het Limburgse parket, aan HLN. 

De man zal via snelrecht voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen. “Gezien de ernst van de feiten besliste het parket de man rechtstreeks te dagvaarden voor de correctionele rechtbank van Tongeren. Dat gebeurt via de snelrechtprocedure. De man riskeert een veroordeling voor schriftelijke bedreigingen en inbreuken op de wet inzake elektronische telecommunicatie. Hierop staan gevangenisstraffen tot twee jaar.”

1 REACTIE