Opmerkelijke vaststelling in Zwitserland: Franstalige gebieden worden veel harder getroffen door het coronavirus dan de Duitstalige. Ook binnen tweetalige kantons is het verschil waarneembaar.

De Duitstalige Zwitserse kantons hebben tot vier keer minder gevallen dan de Franstalige kantons. Zo ligt het aantal besmettingen in het Franstalige Genève 4,3 keer hoger dan in het Duitstalige Bazel-Landschaft. 

Verschillen ook waar te nemen binnen tweetalige kantons

De verschillen kunnen niet enkel verklaard worden door maatregelen die verschillen van kanton tot kanton. Ook binnen tweetalige kantons – waar dezelfde maatregelen gelden – tellen de Duitstalige gebieden minder gevallen dan de Franstalige.

Zo tellen de Duitstalige districten Visp en Brig in het kanton Boven-Valais drie keer minder besmettingen dan de Franstalige districten Sierre, Martigny, Conthey en Saint-Maurice. Bnnen de kantons Fribourg en Bern zijn de verschillen minder uitgesproken, maar nog altijd waarneembaar.

“Er zijn verschillende factoren in het spel en we kunnen ze niet allemaal identificeren”, zegt Virginie Masserey van het Zwitserse Agentschap voor de Volksgezondheid. “Een van de factoren is de nabijheid van Frankrijk, waar de epidemie meer verbreid was voordat ze Zwitserland bereikte, maar er zijn zeker culturele en andere factoren.”