De huidige coronamaatregelen in Frankrijk worden versoepeld. Winkels mogen opnieuw open en Kerstmis kan en mag met familie gevierd worden. De horeca blijft wel nog tot zeker 20 januari gesloten. Dat maakte de Franse president Emmanuel Macron bekend tijdens een toespraak dinsdagavond.

Ook in Frankrijk werden de coronamaatregelen enkele weken geleden verstrengd om de tweede golf te bestrijden. Nu is Frankrijk over de piek van die tweede golf heen en kan er versoepeld worden. 

De grootste versoepeling is het feit dat alle winkels terug open kunnen vanaf aankomende zaterdag. Ook onder meer bioscopen, theaterzalen en verschillende andere publieke plaatsen mogen de deuren weer openen. Macron had het ook over de naderende feestdagen en zei dat die met familie gevierd zullen mogen worden, maar wel niet met té veel mensen aan tafel. Om hoeveel mensen het precies gaat, is nog niet duidelijk.

Op 15 december zal opnieuw geëvalueerd worden en zal Frankrijk, indien de besmettingen zoals nu blijven dalen en onder controle blijven, opnieuw versoepelen en terugschakelen naar de toestand van voor de lockdown. Andere versoepelingen zoals de heropening van de horeca en heropening van middelbare scholen zullen ten vroegste op 20 januari plaatsvinden.