Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft huidig staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) gevraagd overleg te plegen met Spanje over de grote toestroom van illegale migranten op de Canarische eilanden. Die migranten worden er ondergebracht in luxueuze hotels wat door de Spaanse overheid gesubsidieerd wordt. Dat zorgt volgens Francken voor een aanzuigeffect zorgt.

In het recente verleden liepen zowat alle migratieroutes in Afrika naar het noorden van Afrika, van waaruit de migranten met bootjes en/of met behulp van ngo-schepen over de Middellandse Zee probeerden Italië of Malta te bereiken. Alsmaar meer migranten proberen het nu echter via het westen van Afrika en de Canarische eilanden, officieel Spaans en dus Europees gebied maar geografisch vlak naast het Afrikaanse continent.

Illegale migranten in luxueuze hotels

Dit jaar maakten al ruim 17.000 Afrikaanse migranten illegaal de oversteek naar de Canarische eilanden, waar ze niet voorzien zijn op die enorme toestroom aan migranten. Daarom worden de migranten nu ondergebracht in hotels, waar vanwege de coronacrisis veel lege kamers zijn. Hotels krijgen per migrant die ze opvangen 45 euro per dag. Dat is volgens Francken echter een slecht idee, zo liet hij weten in een brief aan staatssecretaris Sammy Mahdi.

“Wij zijn bijzonder verbaasd over het feit dat de Spaanse overheid aan de hoteliers een dagvergoeding betaalt van 45 euro per dag per persoon”, klinkt het. Volgens Francken zorgt de Spaanse overheid op die manier immers zelf voor een aanzuigeffect. “Wij verwijzen ook graag naar de periode waarin de Belgische regering hotelopvang aanbood aan nieuwkomers. Een groot aanzuigeffect was hiervan het gevolg.”

Francken vraagt Mahdi dan ook om Spanje ervan te overtuigen daarmee te stoppen. “Om de bovenstaande redenen zouden wij u willen verzoeken een overleg te houden met uw Spaanse ambtgenoot en/of de Spaanse ambassadeur in ons land en er bij hen op aan te dringen de hotelopvang op de Canarische eilanden niet langer te willen subsidiëren”, zo staat te lezen in de brief. “Daardoor zal de route over de Atlantische oceaan vanuit Afrika hopelijk snel aan populariteit inboeten en vermijdt Spanje een aanzuigeffect van illegale instroom en dodelijke slachtoffers op de Atlantische oceaan.”