Wat is het geheim van Finland in de strijd tegen het coronavirus? Als enige Europees land is het niet dieprood ingekleurd op de coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Finland blijft, zo meldt Het Laatste Nieuws, met incidentie van 53,4 besmettingen per 100.000 inwoners nog ver onder de symbolische grens van 120. Kan ons land iets leren van de Finnen en moet premier Alexander De Croo te rade gaan bij zijn Finse collega Sanna Marin?

De cijfers spreken voor zich. Finland noteerde donderdag 197 nieuwe gevallen van Covid-19. Daarmee staat het totaal aantal besmettingen op 18.542 brengt. Ter vergelijking: Finland telt 5,5 miljoen inwoners dat is de helft van België. En bij ons liggen de cijfers veel hoger.

Donderdag zijn er in Finland geen nieuwe overlijdens gerapporteerd door toedoen van het coronavirus. Daarmee staat het totaal op 365. Woensdag waren er in heel het land 76 mensen gehospitaliseerd met Covid-19, waarvan  wie 16 op de dienst intensieve zorg. 

Ook de situatie in de ziekenhuizen is er onder controle. Medisch directeur Markku Mäkijärvi van het Helsinki University Hospital (HUS) bevestigde dat er 700 tot 800 nieuwe besmettingen per week gemeld zijn en dat 3 procent van de coronatests positief is. 

Wat doen de Finnen anders of beter dan wij?

Finland zet sterk in op testen. Testresultaten zijn er binnen de 24 uur waarna volop ingezet wordt op contactopsporing. Bijna één op twee Finnen heeft de app voor contactopsporing gedownload. In België hadden eind vorige maand maar één op tien inwoners de app op hun smartphone.

De Finse overheid reageert ook erg snel. Zodra de cijfers beginnen stijgen, gelden er strenge maatregelen, zoals een sluiting van de horeca. Die maatregelen houden ze dan enkele maanden aan. Finland is er zo in geslaagd een grote nationale lockdown te vermijden. En dat zonder avondklok of sluiting van de winkels dicht. 

Tenslotte gelden er strenge regels om het land binnen te komen. Momenteel mag je Finland enkel binnen als je uit een land komt waar het aantal besmettingen even hoog of lager is dan in Finland zelf. Aangezien er geen enkel land in Europa is dat momenteel aan dat criterium voldoet, betekent dat eigenlijk de facto een sluiting van de grenzen.

Maar ook wie de luchthaven van Helsinki betreedt wordt strikt gecontroleerd. Men zet zelfs honden in om besmette reizigers te detecteren. Ook de geografische ligging in een uithoek van Europa, de uitgestrektheid en de lage bevolkingsdichtheid spelen vermoedelijk een rol. En last but not least ook de discipline en volgzaamheid van de Finnen.

Op wereldvlak doet ook Nieuw-Zeeland het goed in de strijd tegen het coronavirus. Het land ging eerder dit jaar volledig in lockdown en wist de transmissies van het virus tot midden oktober zo goed als volledig te stoppen. Op een kleinere uitbraak in Auckland na die in augustus echter snel in de kiem is gesmoord.