“Verdedig jij graag onderdrukkers? Haal jij je zelfwaarde uit macht? Jouw racisme ongestraft kwijt kunnen? Sla jij mensen die je niet begrijpt in elkaar? Dan zoeken wij jou!! Om ons systeem in stand te houden!” Zo staat het letterlijk te lezen op de Instagram-pagina van Radicaal, de extreemlinkse jongerenbeweging van de omstreden Nederlandse politica Sylvana Simons . “Nu met 300 euro netto bonus!”, verwijzend naar de coronabonus die Nederlands minister van Justitie  Grapperhaus recent beloofde aan het politiepersoneel. Het regent boze reacties op de campagne die volgens waarnemers vooral bedoeld is als verkiezingsstunt.

De slogans tegen de politie zijn gelanceerd via een campagne van ‘Radicaal’. Dat is de jongerenbeweging van de Amsterdamse politieke partij BIJ1. Dat is de partij van de omstreden extreemlinkse politica Sylvana Simons. Zij begon haar politieke carrière bij de politieke beweging DENK en kwam nadien in de Amsterdamse gemeenteraad terecht voor de partij BIJ1. Daar deed ze ooit het opmerkelijke voorstel om het vak wiskunde te “dekoloniseren”.

Simons mikt op een zitje in de Tweede Kamer

Simons nam recent ontslag als raadslid en bereidt zich nu voor op de aankomende verkiezingen en mikt op een zitje in de Tweede Kamer. In februari 2019 kwam ze al een keer zwaar onder vuur te liggen nadat ze, zonder enige grond van bewijs, had beweerd dat de politie een man zou hebben gedood met een “duidelijk onnodig hoge hoeveelheid kogels”. Op het moment dat Simons die uitspraak deed was dat onderzoek nog bezig. Later bleek dat de betrokken agenten correct hadden gehandeld en niet vervolgd werden. 

“Enorm triest en zielig” zo reageert Koen Simmers, van de Nederlandse Politiebond. “Dit doet totaal geen recht aan de politie in Nederland en wat agenten momenteel allemaal doen.”

(lees verder onder deze tweet)

Politiechef Frank Paauw: “De onterechte en kwetsende manier waarop politiemensen worden weggezet is een grove belediging en misplaatst”

De Amsterdamse politiechef Frank Paauw sprak met afschuw over de actie van de extreemlinkse partij. “De onterechte en kwetsende manier waarop politiemensen worden weggezet is een grove belediging en volledig misplaatst. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed maar het is spijtig te moeten constateren dat op basis van vooroordelen en generalisaties politiek bedreven wordt. Juist van politieke partijen mag je in deze moeilijke tijden verwachten dat ze nadenken over hoe te verbinden in plaats van te polariseren.”

BIJ1 wou zondagavond niet reageren aan de Telegraaf. Intussen verscheen op een reactie op de website www.doorbraak.eu waarin wordt uitgelegd dat ze met hun “meme” de problematiek van racisme bij de politie bespreekbaar willen maken.

“De Nederlandse politie heeft, in- en extern, een groot racisme-probleem en misbruikt haar geweldsmonopolie. Het bespreekbaar maken van problemen is stap één in het oplossen ervan. Maar dat bespreekbaar maken is lastig voor de politie zelf. De politievakbond en de Amsterdamse politie kunnen amper de juiste woorden vinden om hun woede te beschrijven over onze meme. Werden ze maar zo boos als het over politiegeweld en racisme binnen het eigen korps ging! Dan was onze meme overbodig geweest.”

Reacties op de actie kan u hier bekijken bij POW NED.