De Europese Unie zou binnenkort honderden miljoenen doses van het coronavaccin van de  Pfizer/BioNTech kopen. Volgens de producent wijzen voorlopige onderzoeksresultaten op een effectiviteit van 90 procent. De Europese Commissie nam in september al een optie op 200 miljoen doses, met een bijkomende optie op nog eens 100 miljoen. Een koopcontract zou nog niet zijn getekend, maar dat zou voor elk moment zijn.

Pfizer heeft het vaccin getest en meldt geen noemenswaardige veiligheidsproblemen. Bedoeling zou om voor het eind van het jaar voldoende doses te produceren om 10 tot 20 miljoen mensen in te enten, schrijft De Telegraaf.

Maar momenteel zijn de data over werkzaamheid nog niet genoeg om een ’Emergency Use Authorization’ van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) te bekomen. De FDA wil minstens twee maanden lang onderzoek doen naar mogelijke bijwerkingen van het vaccin.  Pfizer denkt in de derde week van november met de resultaten van de twee maanden-monitoring naar buiten te kunnen treden. Dan kan het vaccin worden goedgekeurd.

 

Negentig procent was 28 dagen na de eerste vaccinatie, en 7 dagen na het tweede vaccin beschermd tegen het coronavirus. Er zijn 94 besmette personen onderzocht. Aanvankelijk vreesde men van veel vaccins, dat ze weinig bescherming zouden bieden.

(Lees verder onder deze tweet)

Ook het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) reageert terughoudend. “Het CBG wacht op de officiële gegevens die ingediend worden bij het Europees Medicijnagentschap EMA, waar wij namens Nederland inzitten. Zodra we alle gegevens hebben, dus ook de gegevens van de laatste fase van onderzoek, zullen we deze met alle Europese collega’s zo snel als mogelijk beoordelen,” aldus het College.

Zowel President Donald Trump als zijn opvolger Joe Biden reageerden alvast enthousiast.