Een pensioenfonds van EU-Parlementsleden heeft een tekort van 350 miljoen euro en de belastingbetaler dreigt ervoor te moeten betalen. Dat meldt Nederlands EU-Parlementslid Lara Wolters (PvdA) in AD.

Het fonds voor vrijwillige aanvullende pensioenen werd in 1990 opgericht en bestaat naast de bestaande pensioenvoorziening van het Europees Parlement. 751 voormalige EU-Parlementariërs krijgen een uitkering uit het fonds. De bedragen kunnen oplopen tot 6.000 euro per maand. Het fonds werd opgericht toen de Parlementsleden uit de verschillende EU-lidstaten nog niet allemaal hetzelfde pensioen kregen, maar werd gesloten in 2009 toen hun lonen gelijk werden getrokken.

Europees Parlement: “Belastingbetaler moet hiervoor betalen”

De uitkeringen worden volgens afspraak wel nog gewoon uitbetaald, waardoor het tekort elk jaar oploopt. Op dit moment bedraagt dit 350 miljoen euro. Het Bureau van het Europees Parlement vindt dat de belastingbetaler hiervoor moet opdraaien. 

Volgens het Nederlandse EU-Parlementslid Lara Wolters (PvdA), die de kwestie juridisch liet uitpluizen door consultancybedrijf Westerbrink, is dit niet wettelijk. “Dit kan natuurlijk niet”, klinkt het. “Dit is een van die lijken in de kast waarover niemand het wil hebben. Het speelt al langer, maar er komt maar geen duidelijkheid. Bovendien, hoe het zit het dan precies met die garantie? Het is nooit helemaal helder geweest welke verplichtingen het parlement heeft.”

Wolters pleit ervoor om minder geld uit te betalen, of het fonds of te hebben. Ze presenteerde haar bevindingen maandag in de Commissie Begrotingscontrole.