Het is het “meest logisch” om jongeren als eerste in te enten, dat meent de Nederlandse epidemioloog Frits Rosendaal. Roosendaal is verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij toont zich, samen met andere Nederlandse specialisten, opgetogen over het Pfizer-vaccin. Dat schrijft De Telegraaf. Wel heeft hij een uitgesproken mening over wie het eerst aan de beurt moet komen voor een injectie.

“Begin bij het inenten nou niet bij kwetsbare ouderen maar bij de jongeren, Dat is het meest logisch,” meent Roosendaal. 

De Europese Unie kan tot 300 miljoen dosissen afnemen van het veelbelovende coronavaccin va de bedrijven Pfizer en BioNtech. De Europese Commissie keurde dinsdag het akkoord goed met de twee bedrijven. Zo bevestigden EU-bronnen aan BELGA. 

België en andere Europese landen hebben zo een voorkeursrecht, zodra dat vaccin de toelating krijgt. Over die datum is nog geen duidelijkheid. De verdeling van die vaccins zal gebeuren in verhouding tot de bevolking. Voor België betekent dat ongeveer 7,7 miljoen dosissen. Dat is, gezien er twee dosissen per persoon nodig zijn, sowieso maar voldoende voor ca. 3,9 miljoen Belgen. De Europese Commissie heeft intussen ook al raamcontracten met Johnson en Johnson, AstraZeneca en met Sanofi-GSK. 

Virologe Mariet Feltkamp: “Meer keuze in werkbare vaccins is goed” 

Net als bij ons is men ook in Nederland van mening dat prioritair kwetsbare groepen en vitale beroepen prioriteit krijgen. Ook zorgmedewerkers komen dan als eersten aan de beurt. Zowel personeel als patiënten zijn dan beschermd. Dat beperkt het ziekteverzuim en dus ook de werkdruk. Andere stemmen pleiten er dan weer voor dat ook leerkrachten en veiligheidsberoepen voorrang krijgen.

Epidemioloog Frits Rosendaal van het Nederlandse LUMC ziet dat anders. “Je moet beginnen bij de jongeren en kwetsbare actieve mensen. Jongeren zijn de verspreiders, zo roep je het virus een halt toe. Indirect bescherm je daarmee ook de ouderen.”

De Nederlandse virologe Mariet Feltkamp van het LUMC benadrukt dat het goed is dat er meer keuze is in werkbare vaccins. Dat komt omdat we er veel nodig zullen hebben “en de toedieningswijze is bijvoorbeeld makkelijker bij de ene of de bijwerkingen zijn minder bij de andere”.

Marjolein van Egmond: „Pfizer kan niet in zijn eentje alles produceren voor de hele wereld.” Geen punt als andere vaccins niet voor 90 procent beschermen, zoals bij Pfizer mogelijk het geval is. „Tachtig procent is ook heel fijn. Dan worden 8 van 10 mensen die gevaccineerd zijn niet ziek.”

Nog onduidelijkheid over de duur van bescherming van zo’n vaccin

Het vaccin is één van de zes kandidaten waarop de Europese Unie een optie heeft. De 200 tot 300 miljoen Pfizer-vaccins worden op basis van inwonertal over de landen verdeeld. Buurland Nederland kan rekenen op 7,8 miljoen doses, met zicht op nog eens 3,9 miljoen extra. Dat is genoeg om zes miljoen Nederlanders te vaccineren, want iedereen heeft twee prikken nodig. Kostenplaatje voor die dubbele dosis bedraagt 33 euro.

Er is een praktische beperking, omdat het vaccin op -80 graden moet bewaard blijven. Professor Van Egmond ziet voor continenten zoals Europa en Amerika geen probleem: „Dat is serieus koud, maar we hebben ’min-tachtig-vriezers’ en droogijs. Op het platteland in Afrika is dat veel lastiger.”

Ondanks het feit dat het vaccin razendsnel is ontwikkeld zijn zorgen over de veiligheid niet nodig aldus Van Egmond: “We hebben in Europa heel strenge regelgeving. Als geneesmiddelenautoriteiten dit goedkeuren, kun je ervan uitgaan dat het echt veilig is”. Wel is er nog onduidelijkheid over de duur van de bescherming van zo’n vaccin. “Je moet mensen blijven volgen, dan zie je het vanzelf. Maar als je net zoals bij griep jaarlijks moet vaccineren, dan is het logistiek wel te doen.” Een algemeen gevoel van tevredenheid en blijdschap overheerst, het is nu duidelijk dat de wetenschap een vaccin kan maken met een hoge effectiviteit.

Ook met een vaccin nog niet direct ‘terug naar normaal’

Of de komst van het vaccin ook meteen een ‘terug naar normaal’ zal inleiden betwijfelt Van Egmond. Aangezien het nog onduidelijk is of gevaccineerde mensen niet besmettelijk zijn. De 1,5-meterregel kan dus nog niet meteen op de schop. “Maar wanneer op een moment meer en meer mensen gevaccineerd zijn, het virus bijna niet meer aanwezig is, dan kunnen we steeds meer terug naar normaal. Ik snak echt naar het moment dat ik mijn ouders weer kan knuffelen, maar ik betwijfel of je met nieuwjaar nog al je collega’s gaat zoenen,” besluit ze.

Het Pfizer- BioNTech vaccin laat bij het testen op 43.538 vrijwilligers goede resultaten zien. Bij 9 op de 10 voorkwam inenting dat proefpersonen ziek werden. Toch blijft epidemioloog Frits Rosendaal nog voorzichtig. “Het betreft door Pfizer bekendgemaakte resultaten”, klinkt het, “dus we moeten het wetenschappelijke artikel nog afwachten en kritisch beoordelen”. De epidemioloog beschouwt die 90% effectiviteit dus nog niet helemaal als verworven, maar wijst er wel op dat zelfs als het iets minder zou uitvallen dat nog steeds een succes zal zijn.