In Antwerpen heeft de lokale politie donderdagavond een joods bruiloftsfeest stilgelegd in de Brialmontlei. Daar waren naar schatting meer dan honderd feestvierder aanwezig. Diverse onder hen er in geslaagd de zaal te verlaten, onder meer via een ondergrondse parking, nog voor de politie zich toegang tot het gebouw kon verschaffen. De eigenaar van het gebouw dat toebehoort aan een joodse socio-culturele vereniging, heeft intussen de cateraar, in gebreke gesteld. Gisterenavond had hij nog een waarschuwing gekregen. 

Voor de derde keer op rij moest de Antwerpse politie deze week tussenkomen. Eerder deze week was al een bruiloft en een bar mitswa stilgelegd. Volgens onze informatie zou minstens één van de twee vorige feesten door dezelfde cateraar zijn georganiseerd die vanavond opnieuw betrapt werd. Volgens politiewoordvoerder Wouter Bruyns waren er “tafels gedekt voor zo’n honderdtal personen en was de feest volop aan de gang”.

“Toen de politie ter plaatse kwam moest de politie een deur openslijpen om zich toegang te verschaffen tot de zaal waar het feest plaatsvond,” verduidelijkt Bruyns. Het zoeken van en identificeren van aanwezigen zal allicht nog de hele avond duren. Voorlopig is er sprake van een twintigtal geïdentificeerde personen. De meerderjarigen zullen een onmiddellijke dagvaarding ontvangen. 

Bart De Wever (N-VA): “Of een lockdownfeestje religieuze dan wel sociale motieven heeft doet niet ter zake”

Burgemeester Bart De Wever reageerde vanavond streng: “Onze stedelijke- en preventiediensten zetten breed en laagdrempelig in op bewustwording van de coronamaatregelen. Waar dat niet werkt, zal de lokale politie zoals steeds strikt handhaven. Of een lockdownfeestje nu religieuze dan wel sociale motieven heeft, doet niet ter zake: in het belang van de volksgezondheid, in het bijzonder de meest kwetsbaren onder ons, zijn bijeenkomsten en samenscholingen verboden. De regel is zeer duidelijk. Wie die in onze stad niet respecteert, zal daar de gevolgen van dragen.

SCEPTR kon de e-mail inkijken die op woensdagochtend is verstuurd aan de cateraar. Die bevat een niet mis te verstane waarschuwing: “Het is strikt verboden enig evenement in de feestzaal te organiseren. Ieder evenement in de feestzaal zal als inbreuk op de contractvoorwaarden beschouwd worden en zal jullie contract onmiddellijk stopzetten.”

Ondanks de mondelinge en schriftelijke verwittigingen bleek dat de waarschuwingen in de wind werden geslagen. Daarop is de cateraar in gebreke gesteld en op zijn (gebrek aan) verantwoordelijkheid gewezen. 

De cateraar, die als huurder van de keuken toegang heeft tot het gebouw, is er in geslaagd de feestvierders via een alternatieve ingang de zaal binnen te loodsen: “U hebt niet onze ingang gebruikt maar een andere oplossing gevonden. Wij zijn een erkende vereniging die conform de maatregelen werkt. Als uitbater van de feestzaal verwachten wij dit ook van u.”

“Joodse gemeenschap en rabbijnen nemen afstand van deze praktijken”

De eigenaar reageert verontwaardigd en overweegt nu het contract met de cateraar, dat al acht jaar loopt, stop te zetten.

“Het vertrouwen is ernstig geschonden, onze vereniging heeft de keuken, acht jaar geleden verhuurd aan hen. Zij mochten ook feesten organiseren in de feestzaal. Maar vanzelfsprekend niet met de coronamaatregelen tijdens de lockdown. Dat hebben ze ook lange tijd gerespecteerd, tot nu.”

De eigenaar hadden alle toegangen tot de zaal hermetisch afgesloten: “Daarom moest de politie alles openbreken. Enkel ingangen tot de kantoren zijn open. Maar er zijn andere toegangen, langs een ondergrondse garage en via een school.” 

“De hele joodse gemeenschap, inclusief rabbijnen, nemen afstand van deze praktijken,” besluit de eigenaar nog.