Er zal geen meerwaardebelasting komen om de tekorten in de schatkist – veroorzaakt door de coronacrisis – op te vangen. Dat zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in ‘De ochtend’ op Radio 1. “Voor Open VLD was dat bij de vorming van de regering een breekpunt.”

Recent bereikte de federale regering een akkoord over een effectentaks. Dat is een belasting van 0,15 procent op effectenrekeningen met minstens één miljoen euro. De opbrengst daarvan zou volgens minister van Financiën Van Peteghem (CD&V) 420 miljoen euro bedragen. 

De vraag blijft echter of dit zal volstaan om de tekorten op te vangen. Een meerwaardebelasting – een belasting op de gemaakte winst bij de verkoop van huizen of aandelen – is voor Lachaert geen optie.

“Voor Open VLD was dat bij de vorming van de regering een breekpunt”, benadrukt hij. “Wij zouden niet in een regering stappen als er een dergelijke belasting zou komen. In het regeerakkoord staat dat er een eerlijke bijdrage zal komen van die personen die de grootste draagkracht hebben. Dat is die effectentaks. Meer komt er niet.”

“Er waren andere regeerakkoorden die vier miljard euro voorop stelden als opbrengst van zo’n meerwaardetaks. Daarvan hebben wij als liberalen gezegd: dat doen we niet. Als je miljarden opbrengsten wil hebben, dan komt dat niet terecht bij de sterkste schouders, maar bij de middenklasse. Dan leg je taksen op de middenklasse en dat willen wij absoluut niet.”