Vrijdag lanceerde de federale overheid een nieuwe campagne die alle Belgen oproept om door te zetten als één ploeg van 11 miljoen. “Allemaal samen kunnen we het coronavirus verslaan”, luidt de boodschap van de campagne. De Belgische driekleur krijgt daarin een prominente rol. “Unitaire recuperatie”, klinkt het bij Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

“Dat er communicatiecampagnes nodig zijn om mensen door de moeilijke dagen heen te trekken, daar is iedereen het over eens”, zegt Jambon in VTM Nieuws. “Maar dat daar nu een politieke saus over gegoten wordt… Ik denk niet dat dat echt verstandig is. Laat ons vooral op dat virus toespitsen en er geen bijkomende politieke agenda’s mee afwerken.”

“Derde golf moet vermeden worden”

Verder heeft Jambon begrip voor de beslissing van Brugge om het lichtfestival vanavond en volgend weekend af te gelasten. “Ik juich die beslissing toe. Alles wat nu georganiseerd wordt, lokt meer bezoekers dan gewoonlijk. Is dit nu een evenement of niet? Dat zijn discussies waar je je lang in kan verliezen, maar er geldt ook een samenscholingsverbod van maximum vier mensen tegelijk. Laten we naar de eindejaarsperiode toe de harde lijn aanhouden, die derde golf moet vermeden worden.”