Nadat N-VA zich eerder dit jaar verzette tegen de benoeming van Ecolo-kopstuk Zakia Khattabi tot het Grondwettelijk Hof, zijn de rollen nu omgekeerd. Ecolo verhindert momenteel de benoeming van Danny Pieters, die werd voorgedragen door de N-VA. Dat meldt De Standaard

“Politieke spelletjes” en “wraak”, zo wordt het verzet van Ecolo tegen de benoeming van Danny Pieters genoemd. Danny Pieters is hoogleraar, gewezen vice-rector van de KU Leuven en gewezen voorzitter van de Senaat. Een gewaardeerd en gerespecteerd man dus, over partijgrenzen heen, maar het feit dat hij werd voorgedragen door N-VA lijkt voor Ecolo hét moment om wraak te nemen op N-VA.

Terug naar afgelopen zomer. Ecolo mocht toen een nieuwe rechter voor het Grondwettelijk Hof voordragen en stelde kopstuk Zakia Khattabi voor. N-VA verzette zich hevig tegen de benoeming van Khattabi en ze de co-voorzitster van Ecolo slaagde er na twee stemmingen niet in verkozen te raken. Een ander door Ecolo voorgedragen kandidaat raakte wel verkozen. “Wij hadden niets tegen een kandidaat van Ecolo op zich”, aldus N-VA-fractieleider Peter De Roover daarover.

Maar Ecolo lijkt dat anders te zien en ziet haar kans schoon om wraak te nemen op N-VA, nu de Vlaams-nationalisten een kandidaat mochten voordragen. Officieel zou Ecolo zou de hele benoemingsprocedure willen herzien en zou N-VA gewoon niet genoeg draagvlak hebben gezocht bij alle partijen, maar in politieke kringen klinkt dat Ecolo wel degelijk op de rem staat omdat het wraak wil nemen.

1 REACTIE