De jongerenafdeling van de Franstalige ecologisten van Ecolo zorgt opnieuw voor controverse. In een spelletje in een vakantieboekje roept écolo j op om bazen en politieagenten “neer te kloppen” om een loonsverhoging te krijgen.

In het vakantieboekje van écolo j – jongerenafdeling van Ecolo – staan verschillende spelletjes, waaronder een labyrint. “Help activisten een loonsverhoging te krijgen door de uitgang van het doolhof te vinden. Kijk uit! Je moet de bazen vermijden en niet gearresteerd worden door de politie. Je kunt ze alleen vermijden door ze met een pancarte neer te kloppen”, staat te lezen in de instructies.

Ortwin Depoortere (Vlaams Belang): “Wil minister Verlinden ook hiertegen optreden?”

De publicatie dateert van augustus en heeft als thema ‘vakbondswerk en sociale strijd voor jongeren’. Volgens écolo j-medevoorzitter Arthur Lambert gaat het om een storm in een glas water. Volgens hem moet het spelletje vooral als grap gezien worden en in de juiste context worden geplaatst.

Het was Vlaams Belang-Kamerlid Ortwin Depoortere die gisteren in de Kamer van Volksvertegenwoordigers de aandacht vestigde op het spelletje. Tijdens het debat over politiegeweld in Brussel vroeg hij aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) of ze ook zou optreden tegen het “bordspel dat uw coalitiepartner Ecolo op de markt brengt, waarbij politiemensen mogen worden afgeklopt om punten te verzamelen”.

(Lees verder onder de tweet.)

Niet de eerste keer dat Ecolo-jongeren voor controverse zorgen

Het is niet de eerste keer dat de jongerenafdeling van Ecolo controverse oogst. Enkele jaren geleden ‘photoshopten’ de jongeren een afbeelding van toenmalig staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), afgebeeld als nazi.

“Extreemlinkse jongerenorganisatie speelt graag een spelletje ‘politie neerkloppen'”, reageert Francken op Twitter. “Waar is de tijd dat de Groenen zich met natuurbehoud bezig hielden?”