De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas haalt op Twitter uit naar coronabetogers die hun situatie vergelijken met die van nazislachtoffers. “Dit bagatelliseert de Holocaust”, klinkt het.

In Duitsland protesteren heel wat mensen tegen de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit weekend vonden onder meer in Berlijn protesten plaats. Dat schrijft HLN.be.

“Wie zichzelf vergelijkt met Sophie Scholl of Anne Frank spot met de moed die nodig was om zich te verzetten tegen de nazi’s. Dit bagatelliseert de Holocaust en getuigt van een onverdraaglijke vergetelheid van de geschiedenis. Niets verbindt coronaprotesten met verzetsstrijders. Niets!”, tweette de Duitse minister.

(Lees verder onder de tweet.)

Sophie Scholl en Anne Frank

“Ik voel me als Sophie Scholl, omdat ik al maanden actief ben in het verzet, speeches geef, demonstraties bijwoon, flyers uitdeel en sinds gisteren ook bijeenkomsten organiseer.” Dat zei een jonge vrouw zaterdag tijdens een protest in Hannover. Sophie Scholl werd in 1943 door de nazi’s geëxecuteerd voor haar rol in het verzet.

Vorige week vergeleek een elfjarig meisje zichzelf met Anne Frank. Ze moest haar verjaardag in stilte vieren, omdat de buren haar anders misschien zouden verklikken. “Ik voelde me alsof ik bij Anne Frank was, waar ze muisstil moesten zijn om niet gevat te worden”, vertelde ze bij een protest in Karlsruhe.