De Duitse coronamaatregelen worden met ten minste één maand verlengd, maar worden even versoepeld tijdens de kerstperiode. Dat maakte bondskanselier Angela Merkel (CDU) bekend tijdens een persconferentie.

De Duitse ‘lockdown’ zal niet opgeheven worden voor 20 december en wordt mogelijk verlengd tot begin januari. Ook komen er bijkomende coronamaatregelen. Mondmaskers worden op school in sommige situaties verplicht en het aantal toegestane contacten wordt verlaagd van tien naar vijf.

Daar staat tegenover dat er een korte ‘amnestie’ zal heersen gedurende de kersperiode, tussen 23 december en 1 januari. Gezinnen mogen in die periode met tien andere personen samenkomen. Kinderen jonger dan 14 worden vrijgesteld. Het begin van de kerstvakantie wordt ook vervroegd.

Mensen worden wel opgeroepen om na de kerstvakantie in isolatie te gaan en er wordt bij werkgevers op aangedrongen om mensen zoveel mogelijk thuis te laten werken rond Kerst en Nieuwjaar.