De drie relschoppers die werden opgepakt nadat ze zaterdagavond de politie aanvielen tijdens een coronacontrole, zijn alweer vrijgelaten. Politievakbonden VSOA en NSPV reageren woedend. Ze eisen dringend maatregelen van de politiek. “Het is een schande dat er geen gevolg aan wordt gegeven.”

Zaterdagnamiddag omstreeks 17u wilde de Brusselse politie een jongeman controleren in kader van de coronamaatregelen. De jongeman verzette zich daartegen en kreeg steun van groepjes allochtone jongeren. Zij vielen de politie aan en deelden verschillende rake klappen en schoppen uit aan de agenten. Drie agenten raakten gewond, ze zijn minstens een week arbeidsongeschikt.

Na de feiten werden drie relschoppers opgepakt. Ze werden verhoord en ter beschikking gesteld van het parket. Vervolgens werden ze blijkbaar echter gewoon vrijgelaten. “De daders zijn vrijgelaten zonder enig gevolg”, bevestigt Carlo Medo van politievakbond NSPV. Zij eisen al een tijdje dat mensen die de politie aanvallen strenger bestraft worden en voelen zich in de steek gelaten door de politiek. “Het is een schande dat er geen gevolg aan wordt gegeven.”

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft aan het parket uitleg gevraagd over de vrijlating, zo zei hij in De Zevende Dag. Hij belooft ook strengere straffen. “Als uit het onderzoek blijkt dat er strafbare feiten zijn gepleegd dan worden die mensen vervolgd, bestraft en veroordeeld. We gaan niet meer toelaten dat parketten zaken seponeren omdat ze zeggen dat het geen prioriteit is of er geen tijd voor is.”