De 51-jarige anesthesiste Helga Wauters is veroordeeld voor doodslag nadat ze tijdens een operatie dronken een vrouw doodde. Het slachtoffer was de Britse Xynthia Hawke, die binnenkwam voor een keizersnede. Haar zoon overleefde de operatie wel. Wauters zal haar beroep als anesthesist niet meer mogen uitvoeren.

Hawke stierf in 2014 aan een hartstilstand ten gevolgen van een zuurstoftekort in de hersenen. Anesthesiste Wauters had de beademingsbuis in de slokdarm aangebracht in plaats van de luchtpijp. Bovendien gebruikte ze ook een zuurstofmasker in plaats van een beademingsapparaat. De vrouw schrok wakker tijdens de operatie en schreeuwde het uit van de pijn.

Alcoholverslaving

Helga Wauters kampte al jaren met een alcoholprobleem. Ze was beginnen drinken na een breuk met haar partner in 2005. Ze werd in 2013 en 2014 al ontslagen op haar werk omdat ze daar dronken was verschenen. Toch kon ze nog aan het werk in de Franse stad Pau, waar men blijkbaar niets wist van haar verleden. De ochtend van de operatie begon ze, zoals iedere dag, met een glas wodka en water. Daarna dronk ze nog een glas rosé. Wauters werkte amper twee weken in het ziekenhuis toen de feiten zich voordeden.

Tijdens het proces hield Wauters zich vast aan haar onschuld. Ze legde de schuld bij een zogezegd defect beademingsapparaat. Ze beschuldigde bovendien haar collega’s. In haar verklaring las ze voor dat ze geen gevangenisstraf verdiende en voor de rest van haar proces gebruik zou maken van haar recht om te zwijgen. Excuses naar de man en het kind van de overleden vrouw kwamen pas op de slotdag van het proces. “Ik vind geen woorden om mijn verdriet uit te drukken“, klonk het toen. Maar de man van Hawke toont geen medelijden met Wauters.  “Het kindje weet dat zijn moeder is gestorven door een ongeval”, zegt de vader. “Ik wil niets verbergen voor het kind, hij mag zich ook niet schuldig voelen.”