De twee politieagenten die op 10 april ’met hun politiewagen betrokken raakten bij een aanrijding met de scooter van de 19-jarige Adil C. treft geen enkele schuld. Verkeersdeskundigen leggen de verantwoordelijkheid voor het ongeval volledig bij Adil. Dat is volgens de krant De Standaard, de conclusie van het gerechtelijk onderzoek dat zou zijn afgerond.

Het parket vraagt dan ook de buitenvervolgingstelling, nadat het gerechtelijk onderzoek  de agenten heeft vrijgepleit. Een verkeersdeskundige onderzocht de omstandigheden van het ongeval en bevestigde in zijn rapport de versie van de agenten.

De deskundige legt de fout en de verantwoordelijkheid van het ongeval volledig bij de overleden jongeman. De jongeman sloeg met zijn scooter op de vlucht bij een politiecontrole om de coronamaatregelen te handhaven.

Tijdens zijn vlucht wilde hij een bestelwagen inhalen en botste zo frontaal op een politievoertuig van de zone Zuid dat vanuit de tegenovergestelde kant, in versterking kwam aangereden. Zijn dood is aangegrepen als directe aanleiding voor gewelddadige rellen in de Anderlechtse wijk rond het metrostation Clemenceau. 

Onmiddellijk na de feiten is via een filmpje op sociale media aangezet tot wraak op de agenten

Brussels staatssecretaris Pascal Smet (sp.a) stelde zich onmiddellijk na de feiten publiek vragen bij de achtervolging door de politie. Hij uitte een aantal bedenkingen bij het politieoptreden. “Er kunnen hier zeker vragen over gesteld worden. Waarom ontliep hij die politiecontrole ? Was dit nu de topprioriteit die nacht? Kon het niet op een andere manier aangepakt worden? Kon er niet de volgende dag bij hem thuis zijn aangebeld en hem op zijn verantwoordelijkheid wijzen?”, schreef hij destijdsop zijn Facebookpagina. Die reactie is toen in politiekringen zeer slecht onthaald. Intussen is de link naar de inhoud van deze Facebookpagina niet meer beschikbaar.

Kort na de feiten waren de vier agenten die betrokken waren bij de achtervolging ook het slachtoffer van bedreigingen. Iemand heeft de agenten gefilmd en verspreidde vervolgens de beelden via sociale media. Die persoon riep daarbij op tot wraak tegen de agenten.