Met een wisselmeerderheid wil N-VA-voorzitter Bart De Wever de wet op kernergie terugdraaien. Dat heeft hij gezegd in De ochtend op Radio 1. “Als we overstappen op gascentrales, zullen we de meest vervuilende energieproducent worden na Polen. Om nog te zwijgen over de hogere energieprijzen en de energieonzekerheid. Dit is zo rampzalig dat we het koste wat het kost moeten vermijden.”

Een kernuitstap in 2025 kan volgens De Wever zwaar doorwegen op Vlaanderen. “We hebben de op één na grootste petrochemische cluster ter wereld. Die vreet energie. Het gaat om bedrijven waarvoor de prijs van energie cruciaal is. Als we in de kernuitstap volharden en de kerncentrales over een paar jaar dicht doen gaan, zullen we nog maar de helft van onze elektriciteit hebben. De bevoorrading en de prijs zullen onder druk komen te staan.”

Wisselmeerderheid

“Ik bied dan ook een wisselmeerderheid aan om de wet op kernenergie terug te draaien”, zegt de N-VA-voorzitter. “Iedereen heeft zich laten verrassen door energieminister Tinne Van der Straeten. Ik vraag er niets voor in ruil. Men kan onze stemmen krijgen. Er is een massa zetels te rapen. Ik bied ze aan zonder prijs.” 

Gascentrales bouwen om alternatieve energie te leveren, noemt De Wever “crazy”“Fossiele centrales zijn nog veel vervuilender dan kerncentrales. De groenen benaderen het heel ideologisch, vanuit het dogma dat kernenergie slecht is. Gascentrales zullen ook honderden miljoenen per jaar kosten. En Europa laat er geen staatssteun voor toe. Niemand zal ze willen bouwen zonder subsidies.”

De Wever denkt niet dat die gascentrales in 2025 al operationeel zullen zijn. “Men stort ons in de totale onzekerheid”, klinkt het. “Er is een evidente meerderheid om niet in deze afgrond te springen en volledig op de knieën te gaan voor Engie. Die zal energieonzekerheid creëren en peperdure energie invoeren vanuit Frankrijk. Ik hoop dat men deze uitgestoken hand aanvaardt.”