Dinsdag stond het conflict in Nagorno-Karabach op de agenda in de Commissie Buitenlandse Betrekkingen. N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover lanceerde een opvallend voorstel tot resolutie om diplomatieke betrekkingen met de Republiek Artsach aan te knopen.

De Commissie Buitenlandse Betrekkingen besprak dinsdag het recente conflict in de etnisch Armeense, onafhankelijk bestuurde, maar internationaal niet-erkende Republiek Artsach – beter bekend als Nagorno-Karabach. Een recent vredesakkoord bezegelde de oorlog in het voordeel van het Turkssprekende Azerbeidzjan, waar Nagorno-Karabach formeel deel van uitmaakt.

Oorlogsmisdaden

De meeste Parlementsleden vonden dat het Federale Parlement zich moest uitspreken over de oorlogsmisdaden die gepleegd werden. Ook de Turkse inmenging in het conflict – onder meer door het inzetten van jihadistische huurlingen – kwam aan bod. Verschillende aanwezigen benadrukten de noodzaak om tot een definitief statuut voor Artsach te komen.

Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn drong er bij de Belgische regering op aan om humanitaire, geneeskundige en logistieke hulp naar Artsakh te sturen om de burgerbevolking ter plekke uit de nood te helpen.

Peter De Roover (N-VA): “Knoop diplomatieke betrekkingen met Artsach aan”

Het gebrek aan internationale erkenning en diplomatieke representatie van de Republiek Artsach zorgt er volgens N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover voor dat de bevolking internationaal “monddood” is. “Alle elementen zijn aanwezig om te spreken van een onafhankelijke staat. De onafhankelijkheidsverklaring van de Republiek is niet in strijd met het internationaal recht. De erkenning ervan is een politieke keuze”, klinkt het. .

Om daar een mouw aan te passen pleit De Roover ervoor om alsnog diplomatieke betrekkingen met de niet-erkende staat aan te knopen, zoals dat ook met Taiwan en de Palestijnse Nationale Autoriteit gebeurde. Het voorstel wordt op 30 november opnieuw besproken.

Vandaag bespreken we in de commissie buitenlandse zaken mijn voorstel van resolutie betreffende het aanknopen van…

Posted by Peter De Roover on Tuesday, 24 November 2020