De resultaten van de Amerikaanse verkiezingen zijn niet, om het zacht uit te drukken, wat de Democratische Partij had gehoopt en wat de overwegend Trump-vijandige pers had voorspeld. Biden zal het (hoogstwaarschijnlijk) wel halen, maar de hartstochtelijk gewenste electorale afrekening met Trump en het Trumpisme komt er niet.

Je staat tegenover een onsympathieke, controversiële president. Zijn laatste regeringsjaar werd gekenmerkt door een dodelijke pandemie, een ineenstorting van de economie en de grootste rassenrellen die de VS ooit hebben gekend. Je hebt de media en de bedrijven die de sociale media reguleren helemaal mee. Je hebt ook nog eens een veel groter campagnebudget dan je tegenstander. Wat moet je nog hebben om een electorale aardverschuiving te veroorzaken?

Republikeinen scoren in het parlement

De ‘blauwe vloedgolf’ kwam er niet. Biden geraakt maar met de hakken over de sloot. In het meest waarschijnlijke scenario haalt hij precies 270 van de 270 benodigde kiesmannen (290 als ook Pennsylvania nog zou worden geconverteerd).

Ook de resultaten van de tussentijdse verkiezingen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden waren ontgoochelend voor de Democratische Partij.

De Senaat blijft hoogstwaarschijnlijk in Republikeinse handen, waardoor de linkervleugel haar fantasieën over ‘court packing’ (het kunstmatige uitbreiden van het Hooggerechtshof om de conservatieve meerderheid ongedaan te maken) kan opbergen. In de Senaat zal Biden moeten onderhandelen met de Republikeinse sterkhouder Mitch McConnel, De Democraten hadden nochtans recordbedragen uitgegeven om McConnell uit zijn zetel te duwen. Het hielp niet. 

In het Huis van Afgevaardigden behouden de Democraten wel een meerderheid, maar in de plaats van uitgebreid, zagen ze die geslonken. De Republikeinen staan klaar om ook daar president Biden met een Republikeinse meerderheid te confronteren na de tussentijdse verkiezingen van 2022. De Grand Old Party schept moed uit het gegeven dat de lokale kandidaten het in de meeste staten beter deden dan president Trump.

Republikeinse winst bij de minderheden

Het gebrek aan aanhang in het niet-blanke electoraat was lang een grote zorg voor de Republikeinse partij. Na de nederlaag van Romney in 2012 was dan ook een strategische plan opgesteld om voortaan de minderheden te gaan verleiden. Trump toonde dat daarvoor geen identity politics en pamperbeleid nodig zijn. Ondanks zijn weigering om mee te doen aan de hysterie over de dood van George Floyd, ondanks zijn veroordeling van het geweld van Black Lives Matter en ondanks zijn verzet tegen de mythe van Amerika als een onverbeterlijk racistisch land, behaalde hij dinsdag meer zwarte stemmen dan om het even welke Republikeinse kandidaat ooit.

Ook zijn maatregelen tegen illegale immigratie vanuit Mexico verhinderden niet dat hij nu ongeveer de helft van de stemmen van de Hispanics kreeg. Dat is 3% meer dan in 2016.

Ook het idee dat bet beleid en de stijl van Trump vooral vrouwen afstoten, blijkt verkeerd. De president won 2% aanhangers bij blanke vrouwen en zelfs 4% bij zwarte vrouwen, blijkt uit onderzoek van de exit-polls door Edison Research

Biden: weinig charisma, zwakke basis

Joe Biden heeft het charisma van een geranium. Hij heeft een uitzonderlijk politiek overlevingstalent, maar is geen leider. Het gebrek aan enthousiasme bij zijn militanten was heus niet alleen het gevolg van de coronacrisis. Hij had respect kunnen afdwingen door een triomf op Trump, maar zijn glansloze campagne en resultaten zullen tot het tegendeel leiden. Biden is het weinig inspirerende boegbeeld van een maatschappelijke coalitie die vooral Trump weg wilde. Met dat doel verwezenlijkt, verdwijnt ook het cement van die kiesvereniging.

Hoe zal Biden, een centrist, omgaan met de druk van de steeds fanatiekere linkervleugel van zijn partij? Elke toegeving die hij doet brengt de onverzwakte Republikeinen dichter bij een overname van het Huis in 2022 en het presidentschap in 2024. Als het hem niet lukt, net als die Democratische burgemeesters en gouverneurs die maar lieten begaan, om een einde te maken aan de straatterreur van BLM en Antifa, zal die afrekening zelfs ongenadig zijn.

Degenen die hun hoop vestigen op een machtsovername door vicepresident Kamala Harris, zullen ontgoocheld worden. Kamala Harris, die zwak presteerde in de voorverkiezingen en haar debat tegen Mike Pence verloor, is geen vrouwelijke Obama.

Er wacht Joe Biden, een man die ook steeds meer de mentale tekortkomingen vertoont van een man van zijn gevorderde leeftijd, een moeilijk presidentschap.

2 REACTIES

  1. Een Russische kijk op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De ene Rus zegt tegen de andere : « Morgen zijn het verkiezingen in de VS. Hun systeem is zo slecht dat zij niet eens weten wie er zal winnen ».

    Een Russische komiek contrasteerde de Amerikaanse verkiezingsuitslagen na het sluiten van de stembureau’s met de Russische : «In de VS : 20 u : Biden ; 21 u : Trump ; 22 u : Biden ; 23 u : Trump ; 24 u : Biden ; 6 u : ???. In Rusland : 2000 : Poetin ; 2030 : Poetin ».

  2. Ho jongens, we zijn nog niet zo ver dat Biden al in het Witte huis zit. De strijd tussen Bush en Gore duurde 76 dagen, we zijn nu nog maar 6 dagen ver. En indien Biden toch zou winnen dan verliest de democratie en het vertrouwen in verkiezingen. Het ene na het andere schandaal komt uit, duizenden doden die stemmen, onvolledige mail ballots, niet ondertekende mail ballots, meer mail ballots dan er kiezers zijn, geen ID kontrole, en dan de fameuze glitch welke republikeinse stemmen omzet in democratische. Natuurlijk worden die machines geleverd door een bedrijf gelinkt aan de Clintons en Pelosi. Software gelinkt aan Pelosi. Een mens zou van veel minder achterdochtig worden. In het beste geval wordt de uitslag door het hooggerechtshof beslist of nog beter, verkiezing ongeldig verklaard en moeten de amerikanen nog eens gaan kiezen. Maar dan nu enkel voting in person want ze hebben met hun triomftochten bewezen dat het chinese virus bedwongen is en ze dus geen angst meer hebben op straat te komen zonder maskers en afstand houden. En natuurlijk geen gebruik meer maken van het Dominion voting systeem.
    De grootste linkse staatsgreep ooit in de wereldgeschiedenis moet mislukken.