Covid-19 zou als sinds september 2019 in Italië circuleren. Dat concludeert een studie van het Nationaal Kankerinstituut in Milaan.

Volgens de gangbare opvattingen werd de eerste coronapatiënt in december gemeld in de Chinese stad Wuhan. De eerste Italiaanse patiënt werd daarop in februari geregistreerd in de buurt van Milaan. Uit een studie van het Italiaanse Nationaal Kankerinstituut in Milaan blijkt nu echter dat het virus misschien al veel eerder in Italië circuleerde.

Sommigen ontwikkelden al in oktober antistoffen tegen covid-19 

Zo blijkt dat 11,6% van 959 gezonde vrijwilligers, die zich tussen september 2019 en maart 2020 hebben ingeschreven voor een longkankerscreening, al lang voor februari antilichamen tegen het coronavirus hebben ontwikkeld. 

De Universiteit van Siena voerde daarop een bijkomende SARS-CoV-2-antistoffentest uit. Men concludeerde dat vier gevallen al in september besmet waren geraakt met het virus. Eind 2019 werd bovendien een ongewoon groot aantal gevallen met ernstige longontsteking geregistreerd in Lombardije.

“Mensen zonder symptomen waren niet alleen positief na de serologische tests, maar hadden ook antilichamen die het virus konden doden”, zegt Giovanni Apolone, een van de onderzoekers, aan Reuters. “Het betekent dat het nieuwe coronavirus lang kan circuleren onder de bevolking met een lage graad van dodelijkheid.”