De vaccinatie tegen het coronavirus wordt gratis en vrijwillig. Het is de bedoeling dat minstens zeventig procent van de bevolking gevaccineerd wordt. Dat werd beslist door de verschillende Belgische ministers van Volksgezondheid.

Het vaccinatieprogramma wordt gefinancierd door de federale overheid en de deelstaten. In een persbericht van de interministeriële conferentie Volksgezondheid luidt het dat “de prioritaire groepen bepaald zullen worden op basis van wetenschappelijke adviezen en een maatschappelijk debat”. De bevolking zal zoveel mogelijk gegroepeerd gevaccineerd worden. 

Om dit alles in goede banen te leiden wordt een taskforce operationalisering covid-19-vaccinatiestrategie opgericht binnen het coronacommissariaat, onder leiding van professor Dirk Ramaekers van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Voormalig ULB-rector Yvon Englert zal binnen de taskforce een communicatiecel leiden.

Het FAGG en Sciensano zullen een surveillanceplan uitwerken om de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van het vaccin op te volgen.