Net als politieagenten mogen controleurs van De Lijn vanaf vandaag boetes uitschrijven aan passagiers die zich niet houden aan de mondmaskerplicht. De boete zal, net zoals de andere administratieve boetes bij het overtreden van coronamaatregelen, 250 euro bedragen.

In totaal mogen vanaf vandaag 170 controleurs van busmaatschappij De Lijn boetes uitschrijven aan passagiers die geen mondmasker dragen op de bus. Tot nu toe moesten de controleurs wachten op bijstand van de politie. Ze konden de reizigers zelf enkel berispen. Iedereen die ouder is dan twaalf en geen mondmasker draagt, riskeert een boete van 250 euro. Eind oktober werd aangekondigd dat de bevoegdheid van de controleurs uitgebreid ging worden. De beslissing gaat vanaf vandaag van kracht.

Buiten de mondmaskerplicht wordt er door de busmaatschappij gevraagd om zoveel mogelijk afstand te houden op het openbaar vervoer. Al is de afgelopen maanden gebleken dat dit niet vanzelfsprekend is. Foto’s van overvolle bussen en verontwaardigde reacties circuleren op de sociale media. De Lijn benadrukt dat de bussen regelmatig worden gedesinfecteerd.