Voormalig partijleider en -oprichter Thierry Baudet wordt gevraagd om uit het partijbestuur van het rechts-conservatieve Forum voor Democratie te stappen. Dat laat het partijbestuur via een woordvoerder weten.

Het koningsdrama bij de Nederlandse rechts-conservatieve partij Forum voor Democratie krijgt een nieuwe wending. Vlak na zijn aankondiging dat hij toch opnieuw partijleider en lijsttrekker wilde worden, werd Baudet gevraagd uit het partijbestuur van FvD te vertrekken. 

Chaos bij FvD houdt aan

“Thierry Baudet is per direct uit het bestuur van Forum voor Democratie verwijderd. Zijn lijsttrekkersverkiezing was geen bestuursbesluit”, klonk het aanvankelijk bij het partijbestuur. Het kamp Baudet werpt daarentegen op dat het bestuur hem statutair helemaal niet kan ontslaan en dat “alleen de leden” zich daarover kunnen uitspreken. Daarna stuurde het bestuur een nieuwe verklaring, waarin Baudet wordt opgeroepen om terug te treden. 

“Omdat hij zich niet heeft gehouden aan de afspraken die vandaag nog binnen het bestuur gemaakt zijn”, luidt het. “We hebben er alle vertrouwen in dat hij daar begrip voor heeft en per direct zijn bestuurstaken neerlegt en dus uit het bestuur treedt.”

De beslissing werd genomen door een meerderheid bij het bestuur, maar niet met unanimiteit. Zo staan Thierry Baudet en Olaf Ephraïm lijnrecht tegenover Astrid de Groot, Rob Rooken en plaatsvervangend voorzitter Lennart van der Linden.

Baudet: “Ordinaire coup”

Baudet spreekt zelf van “een ordinaire coup”. Ondertussen is een bizarre situatie ontstaan waarbij de tegenstanders van Baudet in het partijbestuur zijn uitgesloten uit de officiële FvD-twitteraccount, dat in handen is van het kamp-Baudet. Ondertussen kan Baudet wel niet meer binnen op het partijkantoor, waarvan het slot zojuist vervangen werd.