De Duitse christendemocraten (CDU) organiseren in januari een partijcongres. Daar zullen ze een nieuwe voorzitter en opvolger voor kanselier Angela Merkel kiezen. Dat schrijven verschillende nieuwsmedia. Secretaris Paul Ziemiak maakte het nieuws zaterdag bekend op Twitter.

De verwachting is dat de nieuwe voorzitter Merkel opvolgt als Bondskanselier. De CDU is de grootste partij in de Bundestag – het Duitse parlement – en mag bijgevolg de Bondskanselier leveren. Merkel vervult deze functie al onafgebroken sinds 2005, maar zal voor de verkiezingen in september stoppen.

Tussen 2000 en 2018 was Merkel voorzitter van de CDU. Annegret Kramp-Karrenbauer was haar opvolger. Na een rel rond de verkiezing van de nieuwe minister-president in de Oost-Duitse deelstaat Thüringen, kondigde die laatste in februari haar vertrek aan. Met de steun van de rechts-nationalistische Alternative für Deutschland (AfD) verkoos de CDU de liberaal Thomas Kemmenig tot minister-president.

(Lees verder onder de tweet.)

De kandidaten

De drie kandidaten zijn parlementslid Friedrich Merz, deelstaatpremier Armin Laschet, en Norbert Roettgen, specialist buitenlandse zaken. Vooral Merz staat kritisch tegenover Merkels beleid. 

Op het partijcongres – dat door corona al tweemaal werd uitgesteld – komen 1.001 afgevaardigden samen.