Burgemeester van Willebroek Eddy Bevers blijft achter zijn beslissing staan om de avondklok in te voeren in een probleemwijk in het centrum van zijn stad. “Dat was lik-op-stuk beleid, en de juiste beslissing”. De voorbije dagen leek een politiek en mediaoffensief te zijn ontstaan dat vooral een beeld leek te schetsen dat in Willebroek de democratie in gevaar was. De Standaard liet vandaag het woord aan Professor grondwettelijk recht Stefan Sottiaux (KU Leuven), die de Willebroekse burgemeester Eddy Bevers (N-VA) vergeleek met een “schietgrage cowboyburgemeester”. SCEPTR sprak vandaag met Bevers, die inmiddels na evaluatie besliste de avondklok opnieuw in te trekken. “Die evaluatie stond al gepland, er is niemand die mij onder druk heeft gezet”.  

“Neen, er is niemand die mij onder druk heeft gezet om mijn beslissing in te trekken”, zegt Bevers met de hand op het hart. “Wij hadden vandaag een evaluatie van die maatregel voorzien. De orde en rust zijn gelukkig wat teruggekeerd, dus is de maatregel ingetrokken.”

Op de vraag of Bevers onder druk gezet is om op zijn beslissing terug te komen, antwoordt hij formeel: “Ik heb mij niet laten leiden door gelijk welk krantenartikel. Ik ben ook door niemand teruggefloten. Er is geen enkele druk op mij gezet. Dit is louter het gevolg van een evaluatie die vooraf was voorzien.” 

Bevers betreurt dat op die manier het beeld ontstaat dat zijn scherpe reactie mogelijk gebaseerd zou zijn op zijn persoonlijke ervaring. Maar niets is minder waar: “Ik hoop dat u dat kan rechtzetten. Niet ik, maar ons politiekorps is aangevallen. En dat is onaanvaardbaar. De beelden in Elsene waarbij naar de politie gestampt werd. Wel dat is ‘klein bier’ in vergelijking met wat hier gebeurde.”

Dat de maatregel geen volledige maand heeft geduurd, zou volgens Bevers dus niet aan de externe druk te wijten zijn: “Ik heb bij de aankondiging van die beslissing gezegd dat we tussentijds een evaluatie zouden doen. Ik heb dat ook herhaald in een interview met Radio 1.”

Dat Bevers zelf zou aangevallen zijn is een kwakkel: “Niet correct. Toch stond dat gisteren op pagina één van Gazet van Antwerpen”

In de media is vandaag de perceptie en het beeld dat Bevers gezwicht is voor externe druk, maar er is nog een deel van het verhaal dat hij wil rechtzetten.

“Als burgemeester ben ik blij als er juridische duidelijkheid over komt. Maar ik heb mijn beslissing genomen bij hoogdringendheid. Omdat er een aanval was op onze politie. En daar is lik-op-stuk beleid gevolgd, om sterk en krachtig te kunnen optreden.”

“De perceptie die ontstaan is in verschillende media dat er juist hier en daar wat ‘bommetjes’ gegooid zijn is niet correct. Ik vraag me overigens af hoeveel persberichten ik moet versturen vooraleer de juiste context in de krant raakt?”

Dat Bevers zelf zou aangevallen zijn, een bericht dat in alle media is overgenomen, is een kwakkel, aldus Bevers. “Na een persbericht staat dat plots in de Gazet van Antwerpen, dat ik aangevallen zou zijn. Dat is niet correct. Ik ben helemaal niet aangevallen. Ik ben ook niet door die krant gecontacteerd. Toch stond dat gisteren op pagina één van de Gazet van Antwerpen.”

Eddy Bevers (N-VA): “Als anderen dit willen minimaliseren tot een bagatel, wel dan mogen ze echt eens op mijn stoel komen zitten”

De Willebroekse burgemeester beschrijft daarop wat er gebeurde: “Een aanstormende groep van een vijftiental agressieve jongeren hebben slagen toegebracht aan twee politieagenten, die daarbij gewond raakten. Er is brand gesticht, waarbij een woning is uitgebrand. Er zijn heel wat mensen en handelaars bespuwd en lastig gevallen. Het gaat hier wel over wat meer dan ‘enkele’ bommetjes hé.”  

Bevers vindt dat in de media en de politiek de ernst van de problematiek te makkelijk en te vaak geminimaliseerd wordt. “Als anderen dit willen minimaliseren tot een bagatel, wel dan mogen ze echt eens op mijn stoel komen zitten. Ik ben zelf ook onder de indruk van de maatregelen die ik heb moeten nemen. Zoiets doe je niet voor uw plezier. Je slaapt daar ‘s nachts niet van als je zo’n beslissingen moet nemen.”

Een van de critici van Bevers was professor Stefan Sottiaux. Die viseerde de aanpak van Bevers: “Als men uitzonderlijke maatregelen een keer toelaat, hoe goedbedoeld ook, blijven ze klaarliggen als een geladen revolver voor elke schietgrage cowboyburgemeester of -gouverneur die minder goede bedoelingen of scrupules heeft.”

Volgens Sottiaux moest er maar een straatverbod opgelegd worden aan de ‘jongeren’.

Bevers reageert: “Zo’n straatverbod opleggen duurt minstens een week. Je moet hen uitnodigen, voor een hoorzitting. Maar intussen blijft de toestand hier maar verder escaleren. Tegen de tijd dat dat rond is hebben ze alles al afgebroken. Maar ik kan u geruststellen. Intussen zijn we wel gestart met een individuele aanpak, in goede samenwerking met het Parket.”  

“Agenten zijn aangevallen door bende van 15 criminelen”

De burgemeester betreurt dat door de aandacht een beeld is ontstaan van “de Willebroekse jeugd”, dat volgens hem niet klopt met de realiteit. “Onze jeugd wil helemaal niet geassocieerd worden met de criminele toestanden die hier gebeuren. Dat gaat om georganiseerde criminaliteit.” Het gaat ook om verdachten met gerechtelijke antecedenten. 

“Ik ben een burgemeester die zeer betrokken is bij en die zeer veel geeft om de veiligheid van onze inwoners. En in deze situatie moet ik handelen, met de instrumenten die men mij ter beschikking stelt. Ik ben niet iemand die zomaar wat doet, er gebeurt ook veel overleg. Maar ‘lik-op-stuk’ beleid is de enige oplossing om snel een halt toe te roepen.”  .  

“Natuurlijk zal ik straks ook individuele maatregelen, zoals bijvoorbeeld een straatverbod inzetten. Maar wie denkt dat je zoiets van vandaag op morgen kan doen vergist zich. Die moeten gehoord worden, dus dat kost al minstens een week. En hier in Willebroek was het vijf over twaalf. Men stelt dat in de media voor als ‘jongeren’ die wat bommetjes gooien. Maar agenten zijn hier aangevallen door een bende van 15 criminelen. Dus vooraleer men het woord ‘disproportioneel’ gebruikt, moet men de situatie volledig kennen.”

“Vergeet ook niet dat de avondklok is ingevoerd in een zeer klein deel van de gemeente. Daar waar de problemen zich voordoen. Dat is lik op stuk beleid. Het is ook gebleken dat dat de juiste beslissing was. De rust is kunnen terugkeren. En dus konden we de avondklok loslaten.”

Bevers over zijn critici: “Die mannen hebben allemaal makkelijk praten, dat ze maar een keer op mijn stoel komen zitten”

Bevers heeft geen seconde spijt dat hij door zijn beslissing ‘in het oog van de storm’ is terechtgekomen: “Die storm woedt ergens anders, niet hier. Ik moet er alleen voor zorgen dat de rust weerkeert. Ik heb in eer en geweten deze beslissing genomen.” 

De term ‘cowboyburgemeester’ waarmee Bevers door professor Sottiaux is bedacht, laat hem koud: “Die man weet niet wat hier aan de gang is. In het besluit staat duidelijk dat de maatregel slechts geldt in een klein deel van het centrum van de gemeente. Dan spreken over disproportionaliteit? Er is gefocust met een lik-op-stuk beleid énkel in de probleemgebieden. Het was ook een instrument dat we gaven aan de politie om te kunnen optreden. Die mannen hebben allemaal makkelijk praten, dat ze maar een keer op mijn stoel komen zitten. Hij had me gerust eens mogen bellen.”  

“Het gaat hier om zware criminaliteit. Bij mijn eed heb ik gezworen mijn burgers te beveiligen. En daarvoor ga ik, indien nodig, tot het uiterste. Als we deze maatregelen niet hadden genomen, was dit haast oorlogsgebied geworden.”

1 REACTIE