Het Brussels gewest wil landbouwgrond in Vlaams- en Waals-Brabant opkopen om de Brusselse bevolking te voeden via de verkoop van landbouwproducten in korte keten. Dat zegt Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) op de Franstalige nieuwszender LN24.

“Het gewest zal deze landbouwgronden ter beschikking stellen van landbouwers om zo de verkoop van landbouwproducten in korte keten te begunstigen”, zei Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) op LN24. “We zitten momenteel in de onderhandelingsfase.” Een bijkomende doelstelling is het beschermen van de biodiversiteit. Maron gaf vooralsnog geen verdere details over de plannen.

Meteen felle kritiek vanuit Vlaanderen en Wallonië

Waals minister van Economie en Landbouw Willy Borsus (MR) is alvast niet opgezet met de groene Brusselse plannen. “Het was met verbazing dat ik de verklaringen van Alain Maron vanmorgen las”, reageert Borsus. “Landbouwgrond is al extreem duur en de toegang tot grond is erg ingewikkeld in Wallonië.”

Volgens Borsus zal het Brusselse project de druk op de Waalse landbouwers doen toenemen. Volgens hem komt het Brussels Gewest “als een haar in de soep” tussen in de eigen Waalse landbouwplannen.

Ook Vlaams-Brabants N-VA-Kamerlid Theo Francken is niet te spreken over de aankondiging van Maron. “Maar enfin, kunnen die Groenen nu echt eens geen dag normaal doen?! Wegentol invoeren en onze schaarse Brabantse landbouwgrond opkopen. In welke eeuw leven die groene vogels eigenlijk”, vraagt Francken.