Het Brussels parket heeft zopas aan SCEPTR bevestigd dat het een opsporingsonderzoek is gestart naar de mogelijke onregelmatigheden die in een audit van de VRT onlangs zijn blootgelegd.

Het was de CEO van VRT, Frederik Delaplace zelf die aankondigde dat het rapport was overgemaakt. De CBDC (anti-fraudecel) van de federale politie was eerder in het bezit van deze audit gesteld.

Het Brussels parket heeft vandaag verklaard dat een opsporingsonderzoek is geopend. Over de kwalificaties van de feiten die het wil onderzoeken is momenteel nog geen informatie vrijgegeven. 

In die audit blijkt uit diverse voorbeelden dat een algemene sfeer van normenvervaging mogelijk heeft geleid tot een ‘ons-kent-ons’-sfeer. De CEO zelf heeft ook al eerder aan het VRT-personeel een mail gestuurd waarin hij bepaalde mistoestanden.

Diverse bekende schermgezichten, zoals onder meer Filip Geubbels, zouden er op die manier in geslaagd zijn om royale exclusiviteitscontracten te bekomen, daarbij zouden soms creatieve wegen zijn bewandeld om aan hun financiële eisen te voldoen. 

Het parket zal nu onderzoeken of er naar aanleiding van wat uit de audit is naar boven gekomen daarbij ook mogelijk strafrechtelijke feiten zouden gepleegd zijn.