Activisten van Pussy Riot hebben zware boetes gekregen nadat ze regenboogvlaggen hebben opgehangen in Moskou. Zo hebben ze de gebouwen zoals het Hoge Gerechtshof of het hoofdkwartier van de FSB wat gekleurd met de vlaggen. In Rusland bestaat er echter een anti-homopropagandawet, waardoor dat dus verboden is.

In Rusland is homoseksualiteit niet verboden. Het is wel verboden om “actief propaganda te voeren voor niet-traditionele seksuele relaties”, wat dus wil zeggen dat uitingen van homoseksualiteit in het openbaar waar minderjarigen bij zijn wel verboden zijn. De wet tegen “propaganda van niet-traditionele seksuele relaties” verbiedt het dus om de regenboogvlaggen uit de hangen, informatie te geven over homoseksualiteit aan jongeren onder de 18 jaar…

De boetes zijn ook niet weinig. Twee activisten, Maria Alyokhina en Veronika Nikulshina, kregen bijvoorbeeld een boete van respectievelijk 15.000 en 10.000 roebel volgens The Moscow Times, wat ongeveer 200 en 170 euro is. Hun advocaat, Sergej Telnov, wil in beroep gaan tegen deze beslissing bij het Europese hof voor de Mensenrechten.

“Verjaardagscadeau voor Poetin”

De vlaggen zelf zijn eigenlijk al een tijdje geleden opgehangen door Pussy Riot, maar de boetes volgen nu pas. De activisten hebben de vlaggen opgehangen begin oktober. Naar eigen zeggen was het een “verjaardagscadeautje voor Vladimir Poetin,” die op 7 oktober geboren is.