Het vertrouwen in eerlijke verkiezingen is in de Verenigde Staten historisch laag. Van alle Amerikanen denkt bijna 30% dat de uitslag van de presidentsverkiezingen het resultaat is van “illegale stemmen of gemanipuleerde verkiezingen”. Bij Republikeinse kiezers is dat meer dan de helft. 

Vorige week zaterdag werd Democratisch presidentskandidaat Joe Biden door de Amerikaanse media uitgeroepen tot nieuwe president van de Verenigde Staten. Trump weigert echter de strijd om het Witte Huis op te geven en is ervan overtuigd dat de Democraten de verkiezingen gestolen hebben door het plegen van fraude. 

Trump blijkt niet de enige zijn die er zo over denkt, integendeel. Uit een peiling van Reuters en Ipson blijkt dat de Amerikaanse bevolking een historisch laag vertrouwen heeft in het eerlijke verloop van de voorbije presidentsverkiezingen. Opvallend daarbij is het feit dat niet alleen de Republikeinen geloven dat er fraude is gepleegd, maar dat ook heel wat Democraten denken dat er fraude is gepleegd. 

Bij de Republikeinse kiezers is 52% ervan overtuigd dat Trump de eigenlijke winnaar is van de verkiezingen en dat Biden gewonnen is door fraude. Iets minder dan 70% van de Republikeinen is er zeker van dat de verkiezingen gemanipuleerd zijn. Bij de Democraten is dat 16%. Van alle Amerikanen denkt 28% dat Biden de verkiezingen gewonnen heeft door “illegale stemmen of gemanipuleerde verkiezingen”, bij de vorige verkiezingen was dat 16%.