Uit een onderzoek van VRT NWS blijkt dat het een tijdlang mogelijk was dat anderen jouw pakketjes konden gaan ophalen bij Bpost. Vanwege de drukte maakte Bpost vorige week bekend dat sommige pakjes niet geleverd konden worden en deze opgehaald dienden te worden, maar nu blijkt dus dat vanwege een fout bij Bpost iedereen gewoon pakketjes van anderen kon meenemen. Het probleem is inmiddels opgelost.

Drukte van de feestdagen en heel wat mensen die vanwege de coronacrisis thuis dingen laten leveren. Dat waren de redenen waarom Bpost vorige week communiceerde dat het niet langer de service kon garanderen dat pakketjes thuis geleverd zouden worden. In dat geval konden de pakketjes opgehaald worden in een postkantoor of pakjesautomaat, maar dat blijkt lang niet even veilig te zijn. 

De openbare omroep bracht aan het licht dat het via een simpele zoekopdracht lange tijd mogelijk was om niet alleen je eigen pakketjes, maar ook die van anderen te volgen. Zo kon je ook de ontvanger zien en de unieke cijfercode van het pakket. Aan de hand van die cijfercode kon men dus gewoon pakketjes van anderen ophalen in postpunten of pakjesautomaten. VRT deed de test en slaagde er inderdaad in om een pakketje van iemand anders mee te krijgen.

Bpost heeft inmiddels gereageerd op het nieuws van hun privacy- en beveiligingsprobleem. Het probleem zou inmiddels opgelost zijn. “We hebben de manier om pakjes op te zoeken via die generieke referentie meteen stopgezet, zodat mensen alleen nog via de unieke code hun pakje kunnen zoeken. Uiteraard zullen alle pakjes bezorgd worden”, aldus Bpost aan VRT NWS.