In Parijs kwamen zaterdag 10.000 mensen op straat om te protesteren tegen de nieuwe veiligheidswet die het delen van filmpjes van politieoptredens moet verbieden. Daarbij kwam het tot rellen met de politie. Ook in Straatsburg, Marseille en Lyon vonden betogingen plaats.

Tientallen relschoppers staken twee auto’s in brand en gooiden met straatmeubilair. De politie zette traangas en het waterkanon in. Dat schrijft VRT NWS.

De omstreden veiligheidswet moet de politie meer armslag geven bij ordeverstoringen en maakt het publiceren van beelden van politieoptredens strafbaar. Volgens tegenstanders komt daardoor de persvrijheid onder druk te staan en zal politiegeweld verborgen blijven.

Afgelopen week ontstond in Frankrijk heel wat ophef, nadat op beelden te zien was hoe drie politieagenten een zwarte man in elkaar slaan.