Volgens de krant De Tijd zal België tegen 2030 tot de Europese landen behoren met de meest koolstof intensieve elektriciteitsproductie. Dat blijkt uit een rapport van de Britse klimaatdenktank ‘Ember’ na een doorlichting van de nationale energie- en klimaatplannen. Als de Belgische regering straks de kerncentrales sluit en er nieuwe gascentrales voor in de plaats komen, zal ons land het komende decennium het enige land in Europa zijn waar het aandeel van fossiele stroomproductie toeneemt. Volgens N-VA Kamerlid en energiespecialist Bert Wollants was er nochtans een valabel alternatief. Hij is snoeihard voor de Groene minister.

Ember plaatst België in het rijtje EU-landen die het verst achteroplopen. Ook de geplande uitbouw van wind- en zonne-energie blijft in ons land een stuk onder het Europese gemiddelde. Volgens onderzoekers is de capaciteit in elk geval onvoldoende om het verlies aan kernenergie te compenseren.

“Dat België zo slecht scoort in het nieuwe rapport is weinig verrassend. De paarsgroene regering heeft een diepgewortelde afkeer van kernenergie en daarvoor moet natuurlijk alles wijken,” reageert Bert Wollants.

De conclusies van Ember verrassen Wollants niet: “Als je absoluut de koolstofarme kerncentrales wil sluiten en in de plaats daarvan CO2-uitstotende gascentrales wil laten bouwen die bovendien nog eens financiële steun moeten krijgen om gebouwd te geraken… dan krijg je exact dit.”

Volgens Bert Wollants was er nochtans een valabel alternatief mogelijk met het openhouden van de 2 jongste kerncentrales. “Daarmee kan je in de komende 10 jaar minstens 25 miljoen ton aan CO2 vermijden, CO2 die nu wel degelijk de lucht zal worden ingeblazen. Het gezond verstand was niet bij de hand. Ondertussen probeert de partij van minister Van der Straeten de publieke opinie te paaien met fake nieuws. Zo zou de nieuwe regering inzetten op meer hernieuwbare energie, meer interconnectiecapaciteit en meer energiebesparing.”

Bert Wollants (N-VA): “Het lijkt er vooral op dat we de vuilste stroomproductie zullen krijgen van de recente energiegeschiedenis”

De eerste 2 maatregelen zijn overigens eerder al door de regering Michel I beslist. De regering De Croo doet daar dus niets anders dan uitvoeren van wat eerder beslist beleid.

Toch profileert de regering zich als “de groenste regering ooit”. Wollants is het daar alvast niet mee eens: “Het lijkt er vooral op dat we de vuilste stroomproductie zullen krijgen van de recente energiegeschiedenis. De enige relevante beslissing die de nieuwe regering op vlak van energieproductie heeft genomen is alvast het bevestigen van de kernuitstap en daarmee ook het bevestigen van de piste om meer fossiele bronnen voor elektriciteitsproductie te gaan gebruiken.”

Wollants eindigt met een sneer naar minister van Energie Van der Straeten.
“Dat zij  aanwezig was op de persconferentie voor de stroomverbinding met Duitsland is dan nog haar grootste wapenfeit. Energiebesparing helpt dit dossier dan weer weinig vooruit, want je gaat vooral elektrificeren (verwarming, transport, enz) en dus meer stroom gebruiken.”

Maar die stroom is volgens het rapport van Ember alvast niet erg proper. “Het zuiverste bewijs dat groene dogma’s ons energiebeleid niet vooruit helpen, integendeel,” klinkt het snoeihard.